25.4.2023. 12:19
0
NSRS sutra o povlačenju sudija Ustavnog suda BiH, vojsci, pravosuđu, porezima RS
FOTO: NSRS
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o temama ustavnih nadležnosti i vlasništva nad imovinom biće održana u srijedu 12:00 časova.

Na dnevnom redu biće povlačenje sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ali i ukidanje vremenskog ograničenja na zaključke NSRS o vraćanju nadležnosti Republike Srpske u oblasti vojske, poreza i pravosuđa, navodi N1

Na dnevnom redu neće biti zaključci koje je jučer potpisala vladajuća koalicija.

“Informacija o zaključcima NSRS od 16. februara 2020.godine. Pripremljeni su zaključci u kojima se sudije Ustavnog suda BiH pozivaju da se povuku. Time bi Ustavni sud BiH imao legitimitet, ali ne i legalitet. Time bi njegove odluke bile još više bile obesmišljene. Informacija usvojena u NSRS od 10. decembra 2021. u vezi s vojskom, Upravom za indirektno oporezivanje UIO), pravosuđem RS…

Jasno je da su međunarodne okolnosti, sukobi u Ukrajini, utjecali. Ova informacija će ostati na snazi, ali bi se ukinulo njihove vremensko ograničenje”, kaže predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

SDS nije prisustvovao sjednici, a PDP i PiR, kao i vladajuće stranke prisustvovale su kolegijumu.

Svi su glasali za dnevni red, da se objedini rasprava za predložene dvije tačke, a uvodničar će biti šef kluba poslanika SNSD Igor Žunić.

Nije prihvaćeno da se na sjednici obrate lideri stranaka koji nisu birani u parlament Republike Srpske.

“Zaključci vladajuće koalicije neće biti u NSRS, to je plan kako ćemo se ponašati”, poručio je Stevandić. 


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.