9.5.2023. 21:58
0
Tužne vijesti: U Ukrajini poginuo Arman Soldin, reporter AFP-a iz Sarajeva
AFP objavio je tužnu vijest za javnost u Bosni i Hercegovini, ali i cijelu novinarsku zajednicu. Arman Soldin, reporter i snimatelj AFP-a koji je iz Sarajeva, poginuo je izvještavajući iz istočne Ukrajine.

“Ukrajinski video koordinator AFP-a Arman Soldin ubijen je u utorak od raketne vatre u blizini Chasiv Yara u istočnoj Ukrajini, rekli su novinari AFP-a koji su svjedočili incidentu. Napad se dogodio oko 16:30 (13:30 GMT) na periferiji grada u blizini Bakhmuta, epicentra borbi u istočnoj Ukrajini nekoliko mjeseci. Na tim AFP-a pucano je raketama Grad dok su bili sa skupinom ukrajinskih vojnika. Tridesetdvogodišnji Soldin poginuo je kada je raketa pogodila mjesto gdje je ležao. Ostatak ekipe bio je neozlijeđen”, saopćio je AFP.

Rođen u Sarajevu, Soldin je bio francuski državljanin. Počeo je raditi za AFP kao pripravnik u dopisništvu u Rimu 2015., a kasnije je angažiran u Londonu. Bio je dio prvog tima AFP-a koji je poslan u Ukrajinu nakon početka ruske invazije 24. februara 2022., a stigao je sljedećeg dana. Soldin je od septembra živio u Ukrajini, vodeći izvještavanje tima i redovito putujući na prve crte borbi na istoku i jugu.

Soldin je nedavno i bio gost u Novom danu gdje je govorio o svom radu u Ukrajini.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.