10.5.2023. 12:41
0
Krišto: Oblast energetike je u nadležnosti entiteta
FOTO: N1
Na današnjoj konferenciji za medije predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je kazala da je oblast energetike u nadležnosti entiteta te da nema uslova da Vijeće ministara BiH donese odluke u vezi sa južnom interkoenkcijom jer "Federacija BiH nema zakona na osnovu kojeg se to može uraditi".

Krišto je kazala da se ne slaže da postoji blokada u radu Vijeća ministara BiH.

“Ne bih rekla da postoji blokada, ja se nikad nisam služila tim riječima. Zajedno sa zamjenicima pokušavam učiniti sve da Vijeće ministara funkcionira, ja kao netko ko predlaže dnevni red pokušavam usaglasiti sa kolegama sve što bi trebalo biti na dnevnom redu”.

Dodaje da na protekloj sjednici nije bilo konsenzusa.

“Zadnja sjednica nije imala konsenzusa, a znate da nam je neophodan za funkcionisanje i donošenje odluka. Ja sam učinila to i ostavila vremena i prostora da sjednemo zajedno kao koelge i vidimo šta, kako oko određenih točaka, kako se dogovoriti. Učinila sam sve i činiti ću u budućnosti sve da ne dovedemo u pitanje funkcioniranje Vijeća ministara”.

Sutrašnja sjednica će se održati.

“Želim vam reći kada je u pitanju ova sjednica za sutra, najavljena je, održat će se. Prije te sjednice imamo sjednicu našeg kolegija, mene i moja dva zamjenika. Sve što je na dnevnom redu, za sve što bude konsenzus će proći Vijeće ministara”.

“Što se tiče najava oko plinskih interkonekcija i određenih prijedloga zaključaka, ne vidim nijedan razlog kada je u pitanju prirodna opskrba plina, BiH je isključivo ovisna o snabdijevanju prirodnim plinom iz uvoza samo jednim pravcem. Stoga mislim da BiH treba razviti svoj sustav prirodnim plinom na cijelom teritoriju osiguranjem novih transportnih pravaca. Takva potreba je više nego opravdana. To su prioriteti i interesi BiH, ne vidim nijedan razlog da netko ima išta protiv takvih projekata.

Svako od nas ima obavezu poštovati Ustav, pa i kada je u pitanju sama nadležnost. Kada je u pitanju donošenje Zakona o plinu, mi još nismo dobili zaj zaključak od Predsjedništva. Koliko sam upoznata, taj zaključak je u resornom ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Što se tiče donošenja zakona to je nadležnost razine entiteta i mislim da se sve institucije pa i mi trebamo pridržavati nadležnosti BiH“, kazala je Krišto.

“Nadležnost kada je u pitanju energetika je na nadležnosti entiteta. Ne vidim nijedan razlog da bilo ko bude na strani nekog ko bi kočio takve projekte koji su na strani BiH“.

“Onog trenutka kada se donese Zakon o južnoj interkonekciji u Federaciji BiH Vijeće ministara BiH će razmatrati to pitanje“, rekla je Krišto dodajući da nema uslova za donošenje odluka dok se ne donese zakon na nivou FBiH.

Podsjetimo, južna gasna interkonekcija predviđa izgradnju gasovoda kojim bi se iz Hrvatske uvozio gas u BiH i tako riješila potpuna zavisnost zemlje od ruskog gasa.

Istočna gasna interkonekcija predviđa uspostavljanje gasovoda iz Srbije preko Zvornika do Bijeljine.

Dodik je nedavno najavio kako ministri iz RS neće sudjelovati u radu Vijeća ministara BiH ukoliko se na dnevnom redu ne nađe pitanje istočne interkonekcije.

Situacija je razriješena na sastanku Konakovića i Dodika, na kojoj je dogovoreno da će se na sljedećoj sjednici Vijeća ministara BiH naći odluke o realizaciji istočne te južne plinske interkonekcije s Republikom Hrvatskom.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.