21.5.2023. 18:20
0
BANUK održao komemorativu sjednicu povodom smrti Hasana Hadžiavdića
Bosanska akademija nauka i umjetnosti Kulin ban (BANUK) danas je u sarajevu organizirala komemorativnu sjednicu povodom smrti Hasana Hadživadića, magistra javnog i privatnog međunarodnog prava, koji je preminuo u ponedjeljak 15. maja u 90. godini. Istaknuto je da će ostati zapamćen kao idejni tvorac akademske i građanske inicijative za povrat Sutorine i Kruševice u sastav Bosne i Hercegovine.

Nakon što je sekretar BANUK-a Berina Beširović iznijela glavne crte iz bogate bigrafije Hasana Hadžiavdića u znak priznanja i zahvalnosti tom velikom čovjeku, predsjednik akademske i građanske inicijative za povrat Sutorine i Predsjednik BANUK-a akademik Suad Kurtćehajić održao je predavanje o historijskim i pravnim činjenicama o Sutorini kao "našem drugom i mnogo važnijem izlazu na more koje je naša politička vlast prepustila Crnoj Gori, iako su ključni historijski i pravni argumenti bili na strani Bosne i Hercegovine".

Kurtćehajić je ukazao na činjenice da je Sutorina od 1371. godine bila u sastavu  srednjevjekovne Bosne a poslije u okviru Osmanskog carstva u sastavu Bosanskog pašaluka odnosno Bosanskog vilajeta sa izuzetkom dvadesetak godina kada su Mlečani  preoteli kompletno more koje se nalazilo u sastavu Bosanskog pašaluka.

- Dubrovčani su  platili Austrijancima pet hiljada zlatnika da se dva izlaza na more Klek i Sutorina vrate Osmanlijama kako bi izbjegli da se graniče sa Mlečanima što je postignuto Karlovačkim mirom 1699. godine.  Na Berlinskom kongresu utvrđene su granice Bosne i Hercegovine sa dva izlaza na more Neumom i Sutorinom i to se nije mijenjalo sve  do ratifikacije 24. novembra 2015. godine. Sutorina je bila vlasništvo  Bosne i Hercegovine a Crna Gora se nalazila u nesavjesnom posjedu od 1945. godine - kazao je Kurtćehajić.

Podvukao je da Komisija za državne granice nije imala dokument niti znala da je Predsjedništvo AVNOJ-a na svojoj sjednici od 24. februara 1945. godine potvdilo da BiH ulazi u Jugoslaviju sa granicama utvrđenim na Berlinskom kongresu, a to znači sa dva izlaza na more.

Kurtćehajić smatra da je najtragičnije da je Sutorina prepuštena Crnoj Gori na bazi procjena  i kalkulacija, kako je rekao, "naših političkih predstavnika, koji su procjenjivali da li možemo ili ne dobiti taj spor umjesto da se cijeli proces preda na arbitražu u ruke stručnjacima pa da oni presude čija je Sutorina".

Kurtćehajić je izrazio žaljenje što je Hasan Hadžiavdić nije dočekao ostvarenje svog životnog sna - povrata Sutorine, "možda nekada kada se stvore uslovi da se to pitanje ponovo preispita".

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.