24.5.2023. 18:00
0
I u Hrvatskoj pali saradnici narkobosa Dine Muzaferovića: Hapšenja i pretresi u Zagrebu i Rijeci
Međunarodna policijska akcija “DM” u kojoj je meta kriminalna grupa na čijem čelu je bio Dino Muzaferović zvani Cezar, tema je i u hrvatskim medijima. Jutarnji list piše kako je više osoba uhapšeno širom Hrvatske razbijanja kriminalne grupe koju se sumnjiči za krijumčarenje preko 100 kilograma kokaina i heroina, te više od 100 kilograma hašiša, kao i krijumčarenja vojnoga vatrenoga oružja i eksploziva.

Niz hapšenja

Također, neke od osumnjičenih u sklopu ove akcije u susjednim državama tereti se za likvidacije zaštićenih svjedoka te visoko rangiranih policijskih dužnosnika.

Hapšenja se, kako neslužbeno doznajemo, paralelno provode u nekoliko zemalja među kojima su BiH, Belgija, Italija, Nizozemska, te Slovenija i Njemačka, a u akciju su također uključene Američka agencija za borbu protiv narkotika (DEA) te Europol, dok je hrvatska policija koordinator čitave akcije.

U toku su pretrage desetaka stanova i poslovnih prostora na području nekoliko hrvatskih regija – između ostaloga, u Zagrebu i Rijeci.

Nekih od osumnjičenika u ovoj akciji već se od ranije nalaze u zatvorima širom Evrope, a riječ je o osobama o kojima se već ranije pisalo u crnoj hronici.

Osumnjičenik je već u zatvoru

Policija sumnja kako je na čelu osumnjičene grupe krijumčara droge Dino Muzaferović zvani Cezar iz Velike Kladuše, koji se trenutno nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Rimu, a nakon što je krajem prošle godine uhapšen u Njemačkoj.

Inače, Muzaferović se već od ranije nalazi na Interpolovoj potjernici BiH gdje je sredinom 2021. osumnjičen u sklopu akcije “Escobar” za organizaciju velikih plantaža marihuane te krijumčarenje marihuane u zemlje EU. Nedugo nakon pokretanja akcije “Escobar”, Tužilaštvo BiH je dobilo i svjedoka-pokajnika Eldina Ćerimovića koji je bio spreman svjedočiti protiv Muzaferovića i ostalih.

No u maju prošle godine Ćerimović je likvidiran u Velikoj Kladuši, a ubice su mu, dok je išao na posao, prišle automobilom, te u njega ispucali nekoliko metaka, zatim ga pregazili automobilom.

Iako niko formalno nije osumnjičen za njegovo ubistvo, tužilaštvo i bh. policija njegovu smrt dovode u vezu upravo s njegovom pokajničkom ulogom u predmetu protiv Muzaferovića.

U Hrvatskoj se još uvijek vode postupci

U septembru prošle godine, u zagrebačkom naselju Srednjaci u akciji policije u kojoj je bila angažirana i Antiteroristička jedinica “Lučko” uhapšen je Edin Balić, jedan od Muzaferovićevih suoptuženika iz predmeta Escobar te navodno njegovog bliskoga saradnika. Kod Balića su pronađeni kokain, marihuana, heroin te skoro 2000 metaka, kao i detonator za eksploziv, a u toku je njegovo izručenje BiH.

No, iako se o tome nije izvještavalo hrvatska policija je u nekoliko navrata imala bliske susrete s Muzaferovićem koji je živio na području Zagreba, ali i njegovom suprugom, zbog čega se u Hrvatskoj protiv njih još vode postupci.


“Dino Muzaferović je lišen slobode već više od pola godine i nalazi se u zatvoru u inozemstvu pa je nejasno kako će se održati optužbe da je on do jutros upravljao navodnom zločinačkom organizacijom”, rekao je advokat Tihomir Mišić koji već zastupa Muzaferovića u jednom drugom postupku.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.