26.5.2023. 11:43
0
ODIHR: Kriminalizacijom klevete ograničava se sloboda izražavanja
Kao odgovor na nedavno donošenje nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske, Kancelarija OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHIR) izrazila je zabrinutost u pogledu njihove usklađenosti sa pravom na slobodu izražavanja.

U novoobjavljenoj analizi, koju je zatražila Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ODIHR navodi: “Pravo na slobodu izražavanja je ljudsko pravo od ključnog značaja za funkcionalnu demokratsku državu i realizaciju ostalih ljudskih prava i osnovnih sloboda. Potpuno uživanje ovog prava je jedno od temelja slobodnog, demokratskog, tolerantnog i pluralističkog društva, u kojem pojedinci i grupacije s različitim pripadnostima i uvjerenjima mogu iznijeti svoja mišljenja i postići vidljivost marginaliziranih ili nedovoljno zastupljenih kategorija.”

“Imajući na umu negativan uticaj koji zakoni o kleveti mogu imati na slobodu izražavanja, međunarodna tijela za zaštitu ljudskih prava zajedno s predstavnicom OSCE-a za slobodu medija pozvali su države da ukinu sve zakone o kleveti u okviru krivičnog prava", navodi se dalje u ovoj pravnoj analizi.

“Pravo na zaštitu ugleda je definirano kao osnovno pravo i zaštićeno kao takvo međunarodnim pravom, te se može narušiti klevetom. Istovremeno, zakoni o kleveti mogu imati krajnje negativan efekat po uživanje prava na slobodu izražavanja. Zato je važno da se zakoni o kleveti formuliraju na način na koji onemogućavaju potencijalnu zloupotrebu od strane javnih vlasti i, u isto vrijeme, poštuju princip proporcionalnosti.”

ODIHR poziva vlasti da ne nastavljaju sa usvajanjem odredbi koje imaju za cilj kriminaliziranje “uvreda” i “klevete” u Republici Srpskoj. U svojoj analizi, Kancelarija predlaže razmatranje niza mogućih alternativa, istovremeno osiguravajući da one budu pažljivo osmišljene kako bi se isključile proizvoljne primjene ili zloupotrebe od strane zvaničnika i institucija, te da budu u potpunosti usklađene sa svim međunarodnim standardima ljudskih prava.

(Ajdin B.)

ODIHRNSRS
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.