31.5.2023. 13:19
0
Suljagić: Presudom Stanišiću i Simatoviću potvrđeno je da je postojao plan o uklanjanju bošnjačkog stanovništva
Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić oglasio se nakon današnje konačne presude ratnim zločincima Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Presuda Stanišiću i Simatoviću je bitna: 1) zato što je potvrđeno da je tokom cjelokupnog trajanja agresije postojao plan o uklanjanju bošnjačkog stanovišta i 2) zato što su osuđeni bili najviši rukovodioci onoga što je i danas glavni instrument politike Srbije u regionu - napisao je Suljagić na Twitteru.

Podsjetimo, Stanišić i Simatović osuđeni su pravosnažno na po 15 godina zatvora.

Apelaciono vijeće prihvatilo je žalbu Tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za UZP koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH.

Ovom presudom proglašeni su krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.