8.6.2023. 15:19
0
Razgovaralo se o Trgovskoj Gori, saradnji MUP-ova, agencija...: Premijeri o zajedničkoj sjednici, usvojeno sedam zaključaka
FOTO: FENA
Vlada RS i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine održale su danas zajedničku sjednicu u Banjoj Luci.

Delegacije su predvodili entitetski premijeri Radovan Višković (RS) i Nermin Nikšić (FBiH).

Višković se zahvalio Nikišću što je prihvatio da se ubrzo po formiranju Vlade FBiH održe zajedničku sjednicu.

“Sedam zaključaka smo usaglasili, oko kojih se postigao konsenzus. Još je značajan dio zaključaka koji se mogao usvojiti, ali željeli smo neke stvari ostaviti za neki naredni period.Više je nego važno da smo sjeli za isti stol. Možda neće biti konsenzus oko svih pitanja, ali ako ne razgovaramo nećemo se ni dogovoriti oko čega”, kaže Višković.

Dodaje je da je bitno da su i ministri sjeli za isti stol, upoznali se… Višković kaže da će ministri nastaviti kontakte i da će svi dogovori koje oni u okviru svojih resora postignu, da neće biti problem da predsjednici vlada to podrže.

“Prvi zaključak je bio vezan za nešto što je vrlo bitno, a to je zabrana izvoza oblovine sa prostora BiH. Drago mi je što smo za minut postigli zaključaka, da bi Vijeće ministara trebalo donijeti odluku o trajnoj zabrani izvoza trupaca sa prostora BiH”, ističe Višković.

Nezaobilazna tema za sve nivee vlasti u BiH je i odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori u Hrvatskoj.

“Naši resori usaglasili su pitanje da jedan glas ide iz BiH i da uključimo nadležno ministarstvo na nivou BiH, da sve učinimo da se onemogući skladištenje nuklearnog otpada”, kaže Višković.

Razgovarano je i o brzoj saobraćajnici, odnosno autoputu, koji bi povezao Beograd i Sarajevo.

Razgovarano je i o saradnji MUP-ova i agencija sigurnosti na nivou BiH, usvojili su pojedine zaključke, da saradn ju treba nastaviti.

Govorilo se i o temama obrazovanja, nauke, privrede, zdravstva, turizma, sporta… Raspravljano je i o pitanju Elektroprenosa, uoči sjednice akcionara.

Također, otvoreno je i pitanje raspodjela sredstava Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, a odnose se na putarinu.

“Radna radna grupa radi na tome, riječ je o oko 200 miliona maraka. U srijedu se očekuje sjednica Upravnog odbora UIO-a”, rekao je Višković.

Nikšić je iskazao zahvalnost Viškoviću na inicijativi koja je došla sa imenovanjem nove Vlade i na domaćinstvu Vlade RS.

Istakao je da su ministri bili spremni na konstruktivan rad. Kaže da je obaveza Vlade FBiH bila da se pojave i da građani vide da dvije enetitetske vlade rade kao najodgovorniji ljudi za rješavanje pitanja građana.

“Svi se mi možemo baviti politikom, ali u funkciji premijera i ministara morali smo raditi na problemima građana.

Danas smo donijeli dvije bitne odluke, to je inisistiranje na zabrani izvoza oblovine, oko čega smo se vrlo lasko usaglasili da to bude trajna kategorija.

Druga, dogovor na kojem rade obje vlade, jeste da BiH nastupa jednim glasom kad je u pitanju odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori. Imali smo kvalitetnu komunikaciju sa ministrom u Vijeću ministara Stašom Košarcem. Na ovom problemu će ministarstva dalje raditi”, rekao je premijer FBiH.

Istakao je da je atmosfera bila konstruktivna, dobra i vrlo lagana.

“Vrlo lako smo prošli kroz dnevni red i dogovore šta da radimo u interesu građana pa i privrede kad je u pitanju infrastruktura izgradnja autoputa, brze ceste, željezničke infrastruture…

Važno je da imamo pozitivnu atmosferu i opredijeljenost da radimo u intresu građana”, rekao je Nikšić.

Naglasio je važnim da je vrlo bitno da ih se ne cijeni po tome šta pričaju nego šta će uraditi i koji će biti rezultati rada dvije entitetske vlade koje su odgovorne za stanje građana.

Najavio je da će u budućnosti biti još sastanaka.

“Ne zaslužuje BiH da se valja u blatu, da se svađamo i raspravljamo, a nismo spremni na rad da svima bude bolje. Dogovorili smo da radimo, stvaramo bolji ambijent za radnike, građane…

Mi smo zemlja koja je prva na listi na kojoj niko ne želi da bude prvi, preko 500.000 građana je napustilo BiH u posljednjih 8 godina. Sve što uspijemo uraditi kao premijeri, vlade, zastupnici u parlamentarnim tijelima… treba doprinijeti da se zaustavi odlazak i da se građani počnu vraćati”, poručio je Nikšić.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.