9.6.2023. 10:53
0
Šta je pokazala snimka poziva Hitnoj pomoći iz ordinacije "Dr. Bejtović": Zbog čega je Hitna pomoć pozvana navodno tek nakon 15 minuta?
FOTO: Doktor Suad Rožajac, doktorice Jasmina Halimić i Nina Jovanović
Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv tri osobe u slučaju "Džene Gadžun". Optuženi su doktor Suad Rožajac, te dvije doktorice Jasmina Halimić i Nina Jovanović.

Podsjećamo, djevojčica iz Kaknja Džena Gadžun u novembru 2021. godine operisana je u privatnoj klinici "Bejtović" u Sarajevu. Tokom operacije došlo je do komplikacija, i ona je 14. novembra  2021. godine preminula na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Operaciju je izvela doktorica Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da nije posjedovala privremenu licencu za dopunski rad. Utvrđeno je i da ordinacija nije imala verificiranu opremu.

Djevojčica je nakon operacije prebačena na KCUS, gdje je nakon šest dana kome preminula.

Odbor za medicinsku etiku i deonotogiju Ljekarske komore Kantona Sarajevo ustanovio je da su dr. Suad Rožajac i dr. Jasmina Halimić-Alajbegović radili suprotno Kodeksu medicinske etike i deontologije, a u slučaju operacije u ordinaciji “Bejtović” preminule djevojčice Džen Gadžun.

Zbog propusta koji su učinjeni tokom operacije preminule djevojčice Džene Gadžun u ordinaciji “Bejtović”, a koji su navedeni u izvještaju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, kao i na osnovu prikupljenih materijalnih dokaza koje su prikupili advokati Zajedničke advokatska kancelarija Sabina Kadrić i Irma Muhović kao punomoćnici roditelja preminule Džene Gadžun, podnijeli su zahtjeve Ljekarskoj komori KS za utvrđivanje povrede dužnosti i ugleda ljekarskog zvanja dr. Suada Rožajaca i dr. Jasmine Halimić-Alajbegović, piše Istraga.

Objavljen snimak

Prije nešto manje od godinu dana mediji su objavili snimak poziva iz privatne stomatološke ordinacije "Dr. Bejtović" prema Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.




Kako se može čuti na snimcima, komunikacija se hronološki odvijala ovako:

 Prvi poziv iz ordinacije "Dr. Bejtović" upućen je 8. novembra u 12.55 sati. Na snimku se čuje ženski glas koji od dispečera Hitne pomoći traži da hitno pošalje ekipu na adresu Branislava Nušića 166. Obavještava ga da je u pitanju dvogodišnje dijete, da je u asistoli (srčana ravna linija) i da je ne mogu probuditi iz opće anestezije.

Iz baze Hitne pomoći šalju ekipu koju čine doktorica i dva tehničara.

- Dok idu prema ordinaciji iz Hitne pomoći pozivaju ordinaciju i raspituju se za stanje djeteta, a ženski glas sa druge strane ih obavještava da je "anesteziolog tu, da daju reanimaciju, ali da je dijete u lošem stanju i da pada saturacija na 61-62".

-U međuvremenu mlađi muški glasa poziva Hitnu pomoć i govori da je ekipa promašila ordinaciju, ali ubrzo potom govori kako ih vidi i kako će im pokazati gdje trebaju doći.

-Ekipa Hitne pomoći na adresu stiže u 13.03. Pripremaju dijete za transport, a na insistiranje dr. Bejtovića, uz ekipu Hitne pomoći ide i anesteziolog dr. Suad Rožajac. Ovaj podatak se navodi u izvještaju Hitne pomoći.

Iz izvještaja Hitne pomoći dalje se vidi da priključuju dijete na kontinuirani monitoring i na respirator, te postižu saturaciju od sto posto. Također se navodi da tokom transporta očitavaju sinusnu tahikardiju od 150 otkucaja u minuti.

- U 13.31 ekipa Hitne pomoći predaje dijete na Pedijatrijsku kliniku KCUS-a, kako navode, nepromijenjenog stanja i nepromjenjenih vitalnih parametara...

U cijeloj ovoj priči, jedna stvar je čudna, piše Faktor.

Naime, prema neslužbenim saznanjima, u prvom inspekcijskom nalazu nakon događaja u ordinaciji "Dr. Bejtović" u prilogu se nalazi izjava dr. Benjamina Bejtovića u kojoj je on, navodno, izjavio da je u 12.40 sati ušao u salu i zatekao dijete u asistoli! Ukoliko je to tačno, postavlja se pitanje zbog čega je Hitna pomoć pozvana tek nakon 15 minuta? Kako je pojašnjeno, prema protokolima za pružanje Hitne pomoći, ukoliko nakon dvije minute nije uspostavljen srčani ritam mora se zvati Hitna pomoć, a ukoliko je prisutno više od jedne osobe Hitna pomoć se mora pozvati odmah. U istom tom inspekcijskom nalazu su i izjave ostalih prisutnih koji navode da je dr. Benjamin Bejtović ulazio na početku i na kraju operacije "radi asistiranja, obezbjeđivanja sredstava itd."

Amila Gadžun: Ja se nadam da će doktori dobiti što zaslužuju


Danas smo komentar pokušali dobiti od roditelja Džene Gadžun, ali se nisu javljali na naše pozive.

Majka Amila je u kratkoj izjavi za drugi mediji naglasila:

Drago nam je što vidimo da će ako Bog da biti pravde. Ja se nadam da će doktori dobiti što zaslužuju i borit ćemo se za to da dobiju što zaslužuju, kazala je Amila Gadžun.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.