9.6.2023. 17:21
0
Zenički rudari još nisu dobili plaću, dok se to ne dogodi ne žele obnoviti proizvodnju
FOTO: FENA
Zenički rudari, uprkos činjenici da je Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine odobrila sredstva za isplatu svih blokiranih sredstava, još uvijek nisu dobili aprilsku plaću niti prekinuli radnički neposluh, potvrdio je Feni predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica Elvedin Avdić.

On ističe kako radnici odbijaju bez plaće obnoviti proizvodnju, koju su prekinuli još u drugoj smjeni 25. maja.

“Radnici neće ni da čuju da obnove proizvodnju dok im na računima ne bude plaća za april te naknada za topli obrok i zaostali dio martovske plaće, a koji nam je bio obustavljen na platnim listama za otplatu kreditnih rata.

Ljudima je na naplatu stigla i druga rata. Mnogima su blokirani i računi. Jedina je sreća pa imaju mjesečne karte te mogu dolaziti i redovno se javljati na posao”, kaže Avdić.

Direktor preduzeća Mensur Hukić ističe kako je danas održao sastanak. Apelirao je na Sindikat i rudare da obnove proizvodnju. Međutim, kaže da nije u tome uspio.

“Novac je osiguran, ali banke nisu uspjele realizirati preko 300 naloga pa račun preduzeća još nije deblokiran. To je veliki posao i sigurno je da neće biti okončan danas.

Vidjet ćemo kada će biti gotovo i naredne sedmice. Molio sam da se obnovi proizvodnja, jer imamo novac za isplatu plaće i svih prispjelih obaveza, ali radnici nisu pristali”, kaže Hukić.

Uprava tog preduzeća, za sada samo privremeno na 30 dana, odlučila je i nakon prekida radničkog neposluha obustaviti rudarske radove u pogonu Stara jama.

Sve proizvodne radnike će prebaciti u pogon Raspotočje, koji bi mjesečno trebao proizvoditi 35.000 tona uglja te osigurati sredstva za normalno funkcioniranje u narednom periodu.  

(Erna H.) 

RMU ZENICA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.