24.6.2023. 9:00
0
Migranti na putu ka Italiji: Najmanje 40 nestalih u brodolomu
Oko 40 ljudi se vodi kao nestalo nakon što se čamac s migrantima prevrnuo kod italijanskog ostrva Lampedusa, saopštile su Ujedinjene nacije u petak, javio je AFP.


Brodolom se dogodio u četvrtak, a među nestalima je najmanje jedno novorođenče, rekla je predstavnica UNHCR-a u Italiji Chiara Cardoletti. Plovilo je krenulo iz Sfaxa u Tunisu i prevozilo je 46 migranata iz Kameruna, Burkine Faso i Obale Slonovače, rekao je Flavio Di Giacomo, glasnogovornik agencije UN za migracije IOM. Čamac se prevrnuo zbog jakog vjetra i visokih valova.

„Neki preživjeli su odvedeni na  Lampeduzu, a drugi su vraćeni u Tunis“, rekao je.

„Među nestalima je sedam žena i jedna maloljetnica. Preživjeli su odrasli muškarci“, dodao je.

„Neprihvatljivo je nastaviti brojati mrtve na vratima Evrope“, rekla je Cardoletti. Južno italijansko ostrvo Lampedusa jedna je od glavnih ulaznih tačaka za migrante koji prelaze Sredozemno more. Prošle godine tamo je stiglo više od 46.000 ljudi, od ukupno 105.000 koliko ih ima u Italiji, prema podacima UNHCR-a. 

(Patria/A.R.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.