4.7.2023. 11:49
1
Nešić: Svima onima koje pozivaju na Plan B i na nasilje, dao bih pušku i poslao u Irak, Afganistan, pa neka se tamo bore
Ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenad Nešić izjavio je danas u Sarajevu da je u saradnji svih policijskih agencija u BiH od 2018. do 2022. godine prikupljeno i uništeno više od 25.000 komada i dijelova malog oružja i lakog naoružanja, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na raniji period

On je naveo da je BiH na Londonskom samitu izrazila jasnu političku opredijeljenost za jačanje kontrole malog oružja i lakog naoružanja u jugoistočnoj Evropi.

- Dali smo punu podršku usvajanju i sprovođenju dokumenta `Mapa puta za održivo rješenje za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim i lakim oružjem i pripadajućom municijom - rekao je Nešić novinarima u pauzi dvodnevne devete regionalne konferencije posvećene sprovođenju mape puta za borbu protiv nelegalne trgovine oružjem na zapadnom Balkanu.

On je dodao da je cilj ovog skupa međusobno informisanje aktera o proteklim aktivnostima na implementaciji mape puta, kao i koordinacija budućih zajedničkih aktivnosti.

Nešić je naveo da su nadležni organi u BiH u proteklom periodu uložili značajne napore kako bi u oblasti kontrole malog oružja i lakog naoružanja postigli održiva rješenja.

- Evidentno je da u ovom trenutku, osim migrantske krize, krijumčarenje oružja predstavlja jedan od najvećih problema, sa kojim se moramo i dalje baviti u smislu pronalaženja najboljih rješenja za njegovo smanjenje - rekao je Nešić.

On je istakao da veliko upozorenje predstavljaju posljednji incidenti koji su se desili zloupotrebom vatrenog oružja u BiH i Srbiji.

Nešić je predstavio neke od najznačajnijih rezultata koje je resorno ministarstvo postiglo u saradnji sa međunarodnim partnerima, ali i zemljama u regionu.

On je naveo da kontinuirano rade na usklađivanju svih 12 zakona o oružju sa Evropskom direktivom o oružju, te da su svi navedeni zakoni djelimično uslađeni sa tom direktivom.

- Unaprijedili smo bezbjednost skladišnih kapaciteta policijskih agencija u BiH i poboljšali infrastrukturne uslove na ukupno 17 lokacija, uz saradnju svih policijskih agencija u BiH ukupno je u periodu od 2018-2022. godine prikupljeno i uništeno oko 25.000 komada i dijelova malog oružja i lakog naoružanja, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na raniji period - naveo je Nešić.

On je napomenuo da policijske agencije u BiH i dalje sprovode kampanje koje imaju za cilj da se od građana prikupi oružje u nezakonitom posjedu, kako bi se smanjili slučajevi nasilja i širenja oružja.

Nešić je istakao da su organizacijom kampanja podizanja svijesti građana obuhvaćene osnovne i srednje škole, a sprovedena je i edukacija učenika o opasnostima u vezi sa zloupotrebom malog oružja i lakog naoružanja.

U okviru kampanje "Oružje ne štiti, oružje ubija" obuhvaćeno je ukupno 18.300 učenika, iz 130 škola širom BiH.

- Jačali smo kapacitete službenika Granične policije i Uprave za indirektno oporezivanje, ali i drugih nadležnih policijskih agencija u BiH u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem. Donirana oprema i obuka službenika Granične policije BiH i drugih policijskih agencija će dodatno ojačati njihove kapacitete. Rezultati su već vidljivi jer se zahvaljujući edukaciji i novoj opremi pronalazi droga i oružje kroz operativni rad tih agencija - naglasio je Nešić.

Prema njegovim riječima, ojačani su i kapaciteti K9 jedinica, gdje je u saradnji sa međunarodnim partnerima prihvaćena donacija od 11 vozila za prevoz službenih pasa K9 timova, a planirana je i organizacija obuka i treninga u tim jedinicama.

On je dodao da se aktivno radi i na uspostavljanju fokalne tačke za vatreno oružje.

- U okviru jačanja forenzičkih kapaciteta u BiH, potpisan je sporazum o donaciji za uspostavljanje sistema Evrofindera, kao i memorandum o implementaciji tog sistema, koje su potpisale Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, MUP Republike Srpske i Federalna uprava policije. Potpisan je tehnički sporazum između Ministarstva bezbjednosti i MUP-a Francuske o saradnji u borbi protiv ilegalne trgovine vatrenim oružjem, municijom i eksplozivima - naveo je Nešić.

On je rekao da je rađeno i na pitanjima rješavanja viškova municije u posjedu Oružanih snaga BiH, kao i obilježavanju malog oružja i lakog naoružanja u posjedu Oružanih snaga BiH.

Nešić je zahvalio svim međunarodnim partnerima na saradnji i uputio čestitke i zahvalnost predstavnicima EU, Njemačke, Francuske, Holandije, Velike Britanije, Norveške, Švedske i drugim državama članicama EU, na svesrdnoj podršci. 

Nešić je, odgovarajući na pitanja novinara kazao da je situacija bezbjedna, a da je to drugačijim prave neodgovorni političari.

- Mi imamo neodgovorne političare koji žele napraviti BiH nebezbjednom, ali imamo sigurnosnu situaciju, određeni političari svojim istupima žele prikupiti jeftine poene kod svog glasačkog tijela. Svi oni koji pozivaju na Plan B, na nasilje, ja bih im dao pušku i poslao u Irak, Afganistan, pa neka se tamo bori - rekao je, aludirajući na izjavu Zukana Heleza.

Podsjetio je da je sutra sjednica Vijeća ministara i da očekuje da će se vidjeti sa svojim kolegama prije zvanične sjednice.

- Izjave koje daje Helez sigurno ne doprinose stabilizaciji. Ali znajući njega, svjedočeći njegovoj kolegijalnost i dosadašnjem razgovoru, radi se o razumnom čovjeku, ne znam šta se sada sa njim dešava, ali pokušat ćemo i to da riješimo razgovorom - zaključio je.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.