21.7.2023. 12:22
0
CCI: Vlada i Skupština KS ignorišu nepravilnosti koje su revizori uočili u radu kantonalnih institucija
FOTO: cci
Centri civilnih inicijativa (CCI) pozvali su danas Vladu i Skupštinu Kantona Sarajevo da hitno reaguje kako bi se otklonile nepravilnosti koje je uočio Ured za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine, a sve kako bi se unaprijedio kvalitet života građana.

Na konferenciji za medije projekt koordinator CCI-ja Alen Čular je naveo da je Ured za reviziju institucija FBiH prošle godine objavio izvještaje za osam institucija KS, od kojih je sedam institucija dobilo negativno mišljenje, to su: KJKP Vodovod i kanalizacije Sarajevo, JU Dom zdravlja KS, Zavod zdravstvenog osiguranja KS, KJKP Sarajevogas, KJKP Sarajevošume, JU Služba za zapošljavanje KS i Budžet KS.

Čular je naveo da su revizori utvrdili brojne nepravilnosti i probleme u radu stomatološke sluužbe Doma zdravlja, navdeći primjer da ta ustanova radi od 07.30 do 20.00 sati, umjesto propisanih od 07.00 do 21.00 sat.

Zbog neadekvatnog upravljanja KJKP ViK-a, dodao je Čular, gubitak vode u vodovodnoj mreži iznosi 70 posto, dok je u JP Sarajevošume 74 posto poslovnih prihoda u 2021. godini utrošeno na plaće radnika i angažiranje drugih pravnih lica, a tek je sedam posto prihoda izvršeno za poslove biološke obnove šume. 

Služba za zapošljavanje u 2021. godini, naveo je Čular, realizirala je samo devet posto planiranih sredstava po programu mjera zapošljavanja.

“Zavod zdravstvenog osiguranja nije izvršio kontrolu propisivanja lijekova na recept po ovlaštenim liječnicima, dok je nabavka određenih lijekova u iznosu od većem od četiri miliona KM i medicinskih sredstava u iznosu većem od četiri miliona KM izvršena bez provođenja propisanih procedura javnih nabavki”, kazao je.

Čular je podsjetio da su za identifikaciju nepravilnosti revizori uputili 151 preporuku u cilju efikasnijeg rada institucija, s tim da je čak 40 posto nepravilnosti ponovljeno iz prethodnog perioda.

“Bez obzira na ove zabrinjavajuće podatke kao i na činjenicu da je tim institucijama dato na raspolaganju skoro dvije milijarde KM javnog novca, Vlada i Skupština KS ignorišu nepravilnosti koje su revizori uočili u radu kantonalnih institucija”, istakao je Čular.

Ignorisanjem revizorskih preporuka, dodao je, obezvrjeđuje se rezultat javne revizije, a “građanima se šalje jasna poruka da njihovi interesi nisu zaštićeni”.

“Neophodno je hitno uključivanje Skupštine i Vlade KS. Pozivamo zastupnike da što prije preispitaju dosadašnju realizaciju aktivnosti u otklanjanju nepravilnosti koje su konstatovane u revizorskim izvještajima, te uspostave praksu da se rukovodioci institucija obavežu na izvještavanje o aktivnostima koje će dovesti do potpune realizacije preporuka”, poručio je Čular.

Najavio je da se ove godine čeka objava revizorskih izvještaja za još četiri institucije KS – Ministarstvo finansija, Ministarstvo saobraćaja, JU Studentski centar Sarajevo i KJKP Pokop, što, zaključio je Čular, može rezultirati nagomilavanjem izvještaja, uz dodatno obesmišljavanje samog procesa revizije.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.