23.7.2023. 8:18
1
Goganović Helezu: "Jedini "lako zapaljiv fitilj" je u tvojoj glavi"
FOTO: Twitter/SDP
Zamjenik ministra odbrane u Vijeću ministara BiH Aleksandar Goganović rekao je da se ministar odbrane Zukan Helez prijetećim i ratnohuškačkim izjavama sada obrušio, ne samo na predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika što je posljednjih mjeseci „neizostavni dio njegovog narativa, već i na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića“.

– Helezu, nikako da naučiš, a možda bolje rečeno zapamtiš da BiH garantovana Dejtonskim mirovnim sporazumom poznaje dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a da strukturom Ministarstva odbrane, možeš da govoriš samo i isključivo u svoje ime – rekao je Goganović za Srnu, prenosi RTRS.

Goganović ističe da je Srbija potpisnik i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, da je saradnja Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na zavidnom nivou, te da “ne postoji pojedinac, makar to bio i Helez, čije će zveckanje oružjem biti opasnost za mir u regionu”.

– Helez neprestano svojim izjavama pokazuje neznanje, izlazi iz okvira svojih nadležnosti, ali i kvari dobre odnose sa Srbijom i na sve moguće načine pokušava ugroziti stabilnu bezbjednosnu situaciju, a količina mržnje ka cijelom srpskom narodu, RS i Srbiji, samo su jedan od pokazatelja da treba da nas zabrine mogućnost njegovog rasuđivanja što dalje dovodi u pitanje mentalnu sposobost za rukovođenje jednom institucijom kakva je Ministarstvo odbrane – dodao je zamjenik ministra odbrane u Vijeću ministara.

Goganović je naveo da su predsjednik RS Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić garanti mira i stabilnosti u regionu i da “isključivo oni poput Zukana Heleza svojim izjavama i postupcima utiču na destabilizaciju onoga što treba zajednički graditi, poštujući sve ono garantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom”.

– Helezu neću dozvoliti da naruši ono što smo godinama vrijedno gradili – dobre i kvalitetne odnose sa Ministarstvom odbrane Srbije. On bi trebalo i da zna da svi u regionu dijelimo bezbjednosne izazove – od onih prirodnih poput poplava, zemljotresa, požara, svih vremenskih neprilika, pa do onih drugih. I baš zato je neophodno graditi jedinstvene odgovore na ovakve izazove s ciljem jačanja bezbjednog okruženja ne samo u BiH, već i u cijelom regionu, čemu ne doprinose ratno huškačke izjave jednog ministra odbrane – naglasio je Goganović.

On je ocijenio da su takve izjave isključivo u funkciji prikupljanja jeftinih političkih poena u političkom Sarajevu i dijelu međunarodne zajednice koja, očigledno, podržava urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Goganović je naglasio da neće slušati i klimati glavom, za razliku od predstavnika EU u Briselu, kako to kaže Zukan Helez.

– Helezu, urazumi se, poštuj Dejton i predstavnike srpskog naroda. Ukoliko nastaviš putem kojim si krenuo, nisam siguran koliko će pozicija na kojoj si se, očigledno, slučajno našao biti sigurna – istakao je zamjenik ministra odbrane u Vijeću ministara.

Ministar odbrane u Vijeću ministara Zukan Helez u intervjuu agenciji “Anadolija” zaprijetio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog izjave da je “RS država” i “pozvao Dodika i Vučića da se urazume uz poruku da je lako zapaliti fitilj”.

(Erna H.) 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.