28.7.2023. 13:32
0
Smajić: Dodikovo poluilegalno slijetanje u Hrvatsku potvrda moje opravdane zabrinutosti za sigurnost bh. neba
Informacija da je Dodik u Hrvatsku sletio poluilegalno helikopterom MUP-a Srbije, koristeći i vazdušni prostor BiH, potvrda je moje opravdane zabrinutosti za sigurnost bosanskohercegovačkog neba, naveo je u reakciji delegat (Stranka za BiH) Džemal Smajić u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

“Zbog toga sam prije nekoliko dana i uputio pitanje ka ministru prometa i komunikacija Edinu Forti vezano za primarni radar i sekundarne radare u BiH, te kontrolu zračnog prostora BiH!”, kaže Smajić.

Prema nezvaničnim informacijama, kako dodaje Smajić, u proteklom periodu letjelice u vlasništvu Vazduhoplovnog servisa manjeg bh. entiteta i letjelice registrovane u registru vazduhoplova Republike Srbije slijetale su u više navrata na područje BiH izbjegavajući prethodno da slete na jedan od međunarodnih aerodroma u BiH, kako je predviđeno zakonima BiH.

Time su smišljeno izbjegavale i carinsku i graničnu kontrolu BiH.

Na nadležnim organima BiH je da utvrde koga i šta su prevozile navedene letjelice. Podsjećamo da (ne)brigu o suverenitetu i zračnom prostoru BiH vode kadrovi HDZ i SNSD rukovodeći institucijama nadležnim za civilno vazduhoplovstvo u BiH (BHANSA i BHDCA)”, istakao je delegat (SBiH) u Domu naroda BiH Smajić.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.