18.8.2023. 18:54
0
Kineski sponzor rata gradi po BiH
FOTO: Autoceste FBiH
Kineska kompanija "China State Construction Engineering Corporation Limited", koja je proglašena međunarodnim sponzorom rata u Ukrajini i finansijerom terorizma, angažovana je na dva velika infrastrukturna objekta u Bosni i Hercegovini, javlja Radio Slobodna Evropa.

Jedan je na području entiteta Republika Srpska, a drugi u entitetu Federacija BiH.

Da je ova kompanija proglašena međunarodnim sponzorom rata se navodi na službenoj stranici Ukrajinske nacionalne agencije za sprječavanje korupcije.

Kako navodi za Radio Slobodna Evropa (RSE) Azra Zaimović, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, lista ukrajinske agencije za sprječavanje korupcije uključuje 27 multinacionalnih kompanija i više od 120 osoba, uglavnom članova uprava i nadzornih odbora.

Kaže kako Evropska unija nije ni osporila ni odobrila datu listu.

Kineska kompanija “China State Construction Engineering Corporation Limited” i 14 članova Uprave proglašeni su međunarodnim sponzorom rata i finansijerom terorizma u Ukrajini, navodi se na službenoj stranici Ukrajinske nacionalne agencije za sprječavanje korupcije

I u Evropskoj investicijskoj banci, koja je jedan od finansijera projekta koji se gradi u Bosni i Hercegovini, je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je kineska kompanija proglašena međunarodnim sponzorom rata u Ukrajini. Međutim, kažu kako te sankcije nemaju pravnu snagu.

Od početka invazije Rusije na Ukrajinu, u februaru prošle godine, Bosna i Hercegovina nema jedinstven stav u vezi ovog pitanja. Zemlja se priklonila sankcijama Evropske unije prema Rusiji zbog rata u Ukrajini, iako u njenom bh. entitetu Republika Srpska, insistiraju na “neutralnosti”.

Iz ukrajinske ambasade u BiH za RSE su poručili kako komentar o kineskoj firmi trebaju dati vlasti Bosne i Hercegovine.

Inače, ova kineska kompanija (CSCEC) provodi velike investicijske projekte i u Rusiji vrijedne milijarde eura.

Godine 2009. bila je pod sankcijama Svjetske banke zbog tajnih ugovora koji su se odnosili na infrastrukturni projekat izgradnje ceste na Filipinima.

Članovi Uprave kineske kompanije na ukrajinskoj listi sankcionisanih, mart, 2023. godine

Projekat u RS-u
Prošle godine ova kineska kompanija potpisala je ugovor sa Vladom Republike Srpske o izgradnji dionice Vukosavlje-Brčko. Ova dionica na sjeveru BiH je dio buduće trase autoputa Sarajevo – Beograd.

Procijenjena vrijednost ovog projekta, dionice duge oko 33 kilometra, bila je oko 700 miliona maraka ili oko 350 miliona eura. Nakon toga, Vlada RS-a osigurala je i dodatni novac, te će cijeli projekt koštati 765 miliona maraka (oko 382,5 miliona eura).

Na ovoj dionici, kako je navedeno na službenoj stranici preduzeća “Autoputevi Republike Srpske”, još nije počela izgradnja. Navedeno je i kako ne postoji “projektno planska i tehnička dokumentacija, kao i studij izvodljivosti”.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS i javnog preduzeća “Autoputevi RS”, nisu odgovorili na upit RSE-a do zaključenja teksta o aktivnostima na izgradnji ove dionice, kao i o kineskoj kompaniji koja je međunarodni sponzor rata u Ukrajini.

Poddionica na koridoru Vc na jugu Bosne i Hercegovine koju gradi kineska kompanija , juli, 2023. godine (Autoceste FBiH)

Šta kažu u Autocestama Federacije o kineskoj kompaniji?
Od 2019. godine kineska kompanija CSCEC, koju je Ukrajina proglasila međunarodnim sponzorom rata, angažovana je i u entitetu Federaciji BiH na izgradnji dionice autoceste na Koridoru Vc Počitelj – Zvirovići, u južnom dijelu države.

Iz Autocesta Federacije za RSE kažu kako nisu upoznati s tim da je kineska kompanija, koja gradi na jugu BiH, proglašena međunarodnim sponzorom rata u Ukrajini.

“Nikakve zvanične informacije mi nemamo, niti smo upoznati o detaljima”, kažu u Autocestama Federacije za RSE.

Iz ovog preduzeća navode kako se radovi na koridoru Vc, odnosno izgradnji dionice Počitelj – Zvirovići, duge 11 kilometara, privode kraju.

“U toku su radovi na pripremi završnog sloja asfalta, izvode se radovi na izradi iskopa i ugradnje nasipa, ugradnja jednostrane odbojne ograde, izrada zida za zaštitu od buke, te izrada temelja za znakove vertikalne saobraćajne signalizacije”, navedeno je u odgovoru za RSE.

Iz Autocesta Federacije dodaju i da je bilo određenih kašnjenja koji su posljedica, kako su rekli, “nepovoljne geologije, što se posebno odnosi na dionicu od mosta Počitelj do tunela Počitelj”.

Naveli su i da je izvođač radova, odnosno kineska kompanija “China State Construction Engineering Corporation Limited”, podnijela dodatne zahtjeve za produženje roka koji su trenutno u fazi pregleda nadzornog inženjera.

Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Počitelj- Zvirovići je veća od 56 miliona eura.

Opširnije na portalu Radio Slobodna Evropa.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.