21.8.2023. 11:20
0
Ovo su Mevludin Aljić i Tahira Čamdžić: Bila na svadbi kćerke u Njemačkoj. Po povratku došlo do svađe a nakon toga i do tragičnih događaja
Mevludin Aljić (1965) je u Podgajevima kod Živinica usmrtio nevjenčanu suprugu Tahiru Čamdžić (1971), a nakon toga počinio samoubistvo, prenijeli su mediji nezvanično.

Motiv ovog svirepog djela, prema prvim informacijama, jeste ljubomora.

Nevjenčana supruga je sinoć došla iz Njemačke, gdje je bila na svadbi kćerke.

Nakon povratka iz Njemačke prvo je došlo do svađe, a potom je Mevludin Aljić uzeo pištolj te usmrtio suprugu, a onda počinio i samoubistvo.

Utvrđeno je da ranije nije bilo prijava za nasilje u porodici.

Kako mediji naknadno prenose, problem je bio i alkohol, osim ljubomore.

Živjeli su u Tahirinoj kući, a stravični zločin Mevludin je počinio na ulaznim vratima. Navodno ga je Tahira izbacila iz kuće prije nekoliko dana. 

Navodno je Mevludin danima prijetio Tahiri, a uputio joj je više od 27 uznemirujućih poziva. 

Nakon što je Mevludin saznao za njen povratak, otišao je odmah na njena vrata i počinio užasan zločin.

Za vrijeme tragedije, maloljetno dijete, odnosno Tahirina unuka je bila u kući.

Djetetu je ukazana pomoć, te je ono izmješteno na sigurno.

"Možemo potvrditi da je u porodičnoj kući gdje se desio događaj zatečeno malodobno dijete, koje je u srodstvu sa postradalom ženom, u rad je uključen i Centar za socijalni rad Živinice, djetetu je ukazana psihološka pomoć, te je izmješteno na sigurno, do dolaska roditelja – staratelja, koji se nalazi na radu u inostranstvu", kazala je glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK, Adnana Sprečić, prenose tuzlanski mediji.

Dodala je i da je naređena obudkcija, te provjera oružja.

"Po ovlaštenju KTTK-a: u cilju utvrđivanja svih okolnosti pod kojima se desio događaj u Podgajevima, Živinice, postupajući Tužilac KTTK-a izdao je naredbu za obdukciju tijela postradalih T.Č. i M.A. , te nalog za vršenje provjera vezano za vatreno oružje, kojim je djelo počinjeno, u smislu da li se radi o oružju za koje je izdata dozvola za držanje i nošenje oružja",  kazala je Sprečić.
 
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić sa žalošću i nevjericom je primio vijest o još jednom počinjenom femicidu u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

"Zbog nasilničkog ponašanja, život je izgubila još jedna žena, čime broj počinjenog zločina femicida rapidno raste. Preveliki je to bol za sve građane Bosne i Hercegovine, najviše žene koje su u strahu jer ih sistem ne štiti promptno i valjano. Podsjećam da sam na sastanku održanom prošle sedmice s predstavnicama Sigurne mreže BiH te Ingrid Macdonald, rezidentnom koordinatoricom UN-a u BiH, javnosti predočio 11 zaključaka koje je potrebno hitno implementirati.

Stručna javnost je saglasna da su ključne izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH te njegovo hitno usklađivanje s Istanbulskom konvencijom. Važan segment koji ne bi smio biti izostavljen jeste da femicid bude inkorporiran u zakon kao otežavajuća okolnost te da sudovi prilikom donošenja presude u ovakvim slučajevima, ne uzimaju u obzir olakotne okolnosti. Podsjećam javnost da u BiH oko 2.000 žena godišnje prijavi nasilje. Oko 20 odsto njih završi osuđujućom presudom, a ostalih 80 posto "proguta sistem", izjavio je Hurtić.

Svaka prijava za nasilje mora biti tretirana ozbiljnije, naveo je također ministar izražavajući podršku svakoj ženi koja prijavi nasilje i ode od nasilnika, kao i onima koje posljednjih dana vrlo hrabro istupaju u javnosti i obznanjuju njihove priče o životu u nasilničkim uslovima.

"Još jednom pozivam na spregu boljeg i koordiniranijeg djelovanja između policije, centara za socijalni rad, tužilaštava i sudova u BiH. Hitno osigurati dovoljno i kontinuirano finansiranje iz javnih budžeta za bolje funkcioniranje sigurnih kuća u BiH", istakao je ministar Hurtić.

Novi femicid se desio samo desetak dana nakon stravičnog slučaja iz Gradačca.

Podsjećamo da je tada Nermin Sulejmanović ubio 11. augusta nevjenčanu suprugu i još dvije osobe, dok je tri ranio. Tada je ranjen i policajac.

Ubistvo nevjenčane supruge Nizame Hećimović Sulejmanović je prenosio uživo na Instagramu koji je kasnije uklonjen, a u toku policijske akcije počinio je samoubistvo.

Prema zvaničnim podacima u BiH je tokom 2021. i 2022. ubijeno 19 žena, a najvećem broju ubistava prethodilo je dugotrajno nasilje koje nije bilo prijavljivano ili je bilo prijavljivano, ali je izostala adekvatna reakcija institucija.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.