4.9.2023. 18:49
2
Bivši ambasador BiH o spomeniku kralju Tvrtku: Primjetne su najmanje tri greške. Naručiti novi spomenik za Sarajevo
Slobodan Šoja, bivši ambasador Bosne i Hercegovine oglasio se na Facebooku povodom nedavno otkrivenog spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću u Sarajevu.

Njegov status prenosimo u cijelosti.

- Ko jednom uradi nešto površno sigurno je da će to ponoviti i drugom prilikom. Kad je prebrzo postavljena ploča na stadionu Grbavica, u znak sjećanja na jednu izjavu Ivice Osima, pisao sam kako je ploča nespretno ispisana bez konsultacija sa stručnim licima iz raznih oblasti, uz to sa greškama.

Ko pažljivo pogleda šta je napisano na spomeniku Tvrtku I Kotromaniću primijetit će, možda, najmanje tri greške. Prva je izraz "Bosanski kralj". Formalno greška ne postoji, ali na spomenicima kraljevima nikad nisam vidio da se stavlja pridjev već se stavlja vlastita imenica, naziv zemlje. U latinskom jeziku se poslije riječi kralj (Rex) dodaje ime zemlje u genitivu. Tako je i Tvrtko bio "Rex Bosnae". Nikad nisam vidio spomenik nekom francuskom kralju a da piše "roi français" (francuski kralj) već uvijek "Roi de France" (kralj Francuske). I na njemačkom riječ kralj uvijek ide sa imenom zemlje, na primjer "König von Ungarn" (kralj Ugarske), kao i na španskom "Rey de España", kralj Španije, na italijanskom "Re d'Italia", kralj Italije...

Tako bi pravilno trebalo pisati "Kralj Bosne", a nikako "Bosanski kralj", tim više što je u zvaničnoj tituli Tvrtko bio "Stefan, kralj Srbima i Bosni i Pomorju i Zapadnim stranama".

Drugo, ako već stoji da je bio kralj, onda je prvi datum netačan. Ne može se stavljati godina rođenja već godina kad je postao kralj (1377), jer je Tvrko prije bio ban Bosne.

Treće, iako postoji zbrka u pravopisu da li se piše tačka iza broja a prije srednje crtice ili se ne piše, na spomeniku barem nedostaje tačka poslije 1391. Pa bi pravilno trebalo stajati 1377-1391. Ili 1377.-1391. mada je ovaj posljednji način pisanja potpuno neestetski.

I četvrto, možda bi bolje bilo prvi staviti ime kralja pa onda ispod titulu i na kraju godine. Dakle:

Tvrtko I Kotromanić

Kralj Bosne

1377-1391.

Najbolje bi bilo ovaj spomenik postavati ili u Bobovcu ili Kraljevoj Sutjesci, a za Sarajevo naručiti novi. Prvo odrediti mjesto gdje će biti, pa na osnovu toga odrediti dimenzije i tek onda raspisati javni konkurs. Tačnije, uraditi sve samo onako kako to traže struka i razum. I bez politikantstva - napisao je Šoja na Facebooku.



(Ajdin B.)

 
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.