23.9.2023. 10:25
1
Para nema, a RS kredite troši na isplatu dugovanja: Radnici u manjem bh. entitetu za kraj mjeseca najavljuju velike proteste
Nezadovoljni su i radnici u Republici Srpskoj. Za kraj mjeseca najavljuju velike proteste. Od povećanja plata ostalo je samo obećanje vlasti. Novca nema, a RS nove kredite troši za isplatu dugovanja. I tako ukrug jer je, zbog destruktivne politike, stranih investitora sve manje.

Njemačka odustaje, ali RS ima još prijatelja. Barem tako tvrdi entitetski predsjednik Milorad Dodik. Sa finansiranjem, kaže, problema nema.

- Bio sam sa mađarskim predsjednikom Viktorom Orbanom koji je rekao da je te projekte spreman da nastavimo, da ih dalje realizujemo. Polako, nisu Nijemci jedini.

Isto tvrdi i entitetski premijer Radovan Višković - sve ide po ranije usvojenom planu. Mnogi godinama predviđaju finansijski kolaps RS, ali to se ne događa.

- Za prvih 6 mjeseci ove godine mi smo servisirali 700 miliona, a zadužili se 500 miliona. Više od 200 miliona smo servisirali nego što smo se zadužili - kazao je Višković.

Ali politika i budžetski korisnici, čini se, ostaju na dvije strane. Dok za prve problema nema, sindikalisti će ubrzo na ulice.

U PDP-u kažu i da je pokazatelj krize to što više desetina hiljada radnika u javnom sektoru nema uplaćene doprinose. Sve što govore Dodik i Višković je samo pokušaj stvaranja priče kako je sve u redu.

- Za preko 40.000 ljudi nisu plaćeni porezi i doprinosi, najveći broj njih u zdravstvenom sektoru i to je pokušaj pravdanja nečega što apsolutno ne stoji - tvrdi Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Jasni su i ekonomisti. Problem je što novi krediti služe za vraćanje dugova, a obećanja ostaju neispunjena.

- Ova neka obećanja koja su bila data su trebala da se realizuju u prvom kvartalu ove godine. To je 4. tačka dogovora vlade i sindikata i to nije ispoštovano - podsjeća ekonomista Zoran Pavlović.

Pet sindikata u RS-u je za 29. septembar najavilo proteste u Banjoj Luci. Sindikalci će na ulice izaći zbog neispunjenih obećanja o povećanju plata u prvom kvartalu tekuće godine, piše FTV.

 
RSProtesti
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.