25.9.2023. 14:10
0
Pacijenti umiru na listama čekanja, Vlada FBiH obećala pomoć ali narednog mjeseca
FOTO: ilustracija
Udruženja koja okupljaju oboljele od karcinoma te reumatskih bolesti održali su sastanak s Vladom Federacije u cilju izlaska iz teške situacije u kojoj se nalaze onkološki pacijenti jer veliki broj njih nema mogućnost liječenja od smrtonosnih bolesti.

Sa sastanka nisu izašli previše optimistični jer su im obećali rješenje, ali narednog mjeseca kada bi se na sjednici trebao naći rebalans budžeta. Predstavnici oboljelih kažu da su svjesni da ovaj problem traje 21 godinu te da je nova vlada dobila "vruć krompir", ali ističu da je ovo prelomni trenutak jer "1.590 pacijenata, koliko ih se nalazi na listi čekanja, umire".

Fikret Operta iz Udurženja oboljelih od melanoma u FBiH poručuje kako pacijenti više nemaju vremena za čekanje.

“Pacijenti umiru na listama čekanja. To su ljudima kojima trebaju lijekovi, operacije, transplantacije, kemoterapija itd. Kada ih stavite na listu čekanja, ugrozili ste im život. U normalnim državama ne čekaju, kod nas čekaju. Ali trudimo se da nađemo rješenje za sva vremena. Rečeno im je da je ovo tačka preokreta i da njih 1.590 umire. Svim parlamentarcima, članovima Vlade i izvršne vlasti smo obrazitili, primili su nas samo Tomislav Martinović i minsitar Rimac koji su organizovali ovaj sastanak. Mi u Vladi imamo podršku, ali drugi su bili formalniji. Svjesni su da je naš zahtjev ozbiljan i ako ga ne ispune, oni će otići. Fond solidarnosti je trebao da interveniše kada je krenuo u minus i da nude rješenja, a ne mi”, rekao je Operta.

Enida Glušac iz Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke Renesansa, kazala je kako je zahvalna na sastanku, ali da se mora što prije reagovati.

“Tendencija rasta oboljelih je sve veća iz dana u dan. Kako raste broj oboljelih tako i lista čekanja, ali i količina novca koja treba da se da za Fond. Sada je to 70 miliona do kraja godine, za sljedeću godinu to je 30 posto više. Sada smo pokušali naći sistemska rješenja i dali smo prijedloge. Metastatski karacinomi se najčešće šire po cijelom tijelu i da bi pacijent adekvatno reagovao na terapiju, ona se mora dati pri samom dijagnostciranju. Žene čekaju po godinu dana sa karicnomom dojke i kada dobije terapiju ne bi djelovalo isto kao i odmah tokom dijagnostike jer se bolest širi”, upozorila je.

Alma Stefanišin iz Udruženja oboljelih od reumatskih bolesti FBiH nije previše optimistična. Ističe kako je na sastanku rečeno da žele riješiti probleme, ali da nema novca.

“S ovog sastanka nismo izašli sto posto zadovoljni jer nije nam obećano koliko novca će biti. O tome tek trebaju da raspravljaju jer rebalans budžeta još nije bio na sjednici. Naučili smo od države i vlasti da su samo prazna obećanja. Navodno će o tome raspravljati između 5. i 10. oktobra. Na se ne zanima put za Goražde, bitnije je nam je zdravlje i život. Navela sam put za Goražde jer smo u jednim razgovorima sa ministarstvom spomenuli taj put. Otišlo je 70 miliona u kupovinu zgrade u Banjaluci, to je bilo dovoljno za pacijente sada. Na početku se iznađu sredstva za penzionere i boračke kategorije jer se boje njihovih protesta, o protestima oboljelih se ne razmišlja. Danas sam ja bolesna, sutra mogu biti oni. Jako je malo empatije. Kažu da je imaju, ali ne rješavaju problem”, kazala je Stefanišin.

Sead Sefić iz Udruženje oboljelih od raka prostate FBiH jedini je bio optimističan. Naveo je kako je Vlada u potpunosti sagledala i pregledala sve dokumente, da postoji empatija i “želja da saniraju sadašnju situaciju”.

“Situacija je alarmantna i Vlada je svjesna tog problema. Vlada bi početkom narednog mjeseca trebala izaći s konkretnim rješenjem, mi insistiramo da to bude cirka 70 miliona KM za Fond solidarnosti. Koliko vidimo, postoji mogućnost da se tome udovolji”, rekao je Sefić.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.