28.9.2023. 18:18
0
Reakcija Evropske unije o zakonu o „stranom agentu” u RS: Suprotno s temeljnim načelima EU
EU je ozbiljno zabrinut zbog nedavnih zakonodavnih inicijativa i najava u entitetu Republike Srpske (RS) koje su u suprotnosti s putom Bosne i Hercegovine prema EU-u, uključujući nacrt zakona o posebnom registru i publicitetu rada neprofitnih organizacija kojima se nevladine organizacije označavaju kao „strani agenti” koje je u prvom čitanju donijela Narodna skupština Republike Srpske.

“Konačno usvajanje Zakona izravno bi bilo u suprotnosti s opetovanim obvezama vodstva Republike Srpske da unaprijedi europsku integraciju Bosne i Hercegovine, a posebno ključnim prioritetom 11 o civilnom društvu i ključnim prioritetom 12 o slobodi izražavanja i medija”, saopćili su iz Evropske unije.

Pozvali su delegate u Narodnoj skupštini RS da ponovno razmotre i ne postupe naprijed s ovim nacrtom zakona.

“Poštovanje ljudskih prava, slobode izražavanja, slobode medija i pluralizma te okružje koje organizacijama civilnog društva omogućuje slobodno djelovanje ključni su stupovi demokratskog društva. Žalimo zbog nedavnog stupanja na snagu izmjena i dopuna Kaznenog zakona Republike Srpske, kojima se ponovno uvode kaznene sankcije za klevetu, koje su nametnule nepotrebna i nerazmjerna ograničenja neovisnim medijima i civilnom društvu te predstavljaju žalosni i neosporni veliki korak unatrag u zaštiti temeljnih prava”, saopćili su iz EU.

Oni su, dalje navode, u suprotnosti s očekivanjima koja su pratila dodjelu statusa kandidata za članstvo u EU, te se bore protiv interesa svih građana Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji borave u entitetu Republike Srpske.

“Ti su koraci također u suprotnosti s temeljnim načelima EU-a. EU očekuje od svih tijela da konstruktivno rade na rješavanju ključnih prioriteta mišljenja Europske komisije, koji su potrebni kako bi Komisija preporučila otvaranje pregovora o pristupanju EU-u s Bosnom i Hercegovinom”, zaključuju iz EU.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je takozvani “Zakon o stranim plaćenicima” nakon današnjeg zasjedanja. Zakonsko rješenje kojim se predviđa uspostava posebnog registra neprofitnih organizacija dobilo je značajnu podršku vlasti, “za” je bilo 48 poslanika, “protiv” 11, dok je šest poslanika bilo uzdržano, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.