19.10.2023. 19:38
0
Rok za izgradnju Koridora 5C kroz BiH pomjeren za tri godine
Skoro svi entitetski i državni zvaničnici posljednjih nekoliko godina predviđali su da će Koridor 5C kroz Bosnu i Hercegovinu biti završen najkasnije do 2028. godine, ali se sada ispostavlja da to neće biti prije 2031., izvještava BiznisInfo.ba.

Takva predviđanja iznosili su bivši državni ministar finansija Zoran Tegeltija, bivši federalni premijer Fadil Novalić, resorni ministri itd.

Najkompleksniji dio koridora je Tunel Prenj između Konjica i Mostara, čija gradnja još nije ni počela. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prije nekoliko dana je tek izabrala konsultante na ovom projektu.

Tunel Prenj će biti dug oko 11 kilometara i jedan od najdužih ove vrste u Evropi, te predstavlja najsloženiji dio cijelog koridora kroz Bosnu i Hercegovinu. Njegova gradnja će trajati godinama te se očekuje da u međuvremenu budu završene ostale dionice.

Ono što je zanimljivo, jeste da je EBRD u obavještenju o pobjednicima tendera, naveo da je “panirani datum završetka 7. april 2031. godine”. Dakle, prema zvaničnoj procjeni ove banke, finalni rok za ovaj tunel, a samim tim i za kompletiranje Koridora 5C kroz BiH, mnogo je dalji od svih predviđanja koje su proteklih godina iznosili naši zvaničnici.

(Elmedina H.)

Koridor 5C
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.