5.12.2023. 12:08
2
Završen sastanak u Briselu: Dodik i Konaković otkrili detalje
FOTO: rtrs
Evropski put BiH nije sporan za RS, ali na tom putu ima mnogo izazova i mora se poštovati Ustav, rekao je danas Milorad Dodik.

- Mora se poštovati Ustav BiH i činjenica da EU traži prilagođavanje kroz reforme, a to je da odluke autonomno donose lokalni faktori u smislu da se opredjeljuju za EU, a ne da to čine stranci bez obzira u čije i kakvo ime, rekao je Dodik nakon sastanka lidera političkih stranaka iz BiH sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Dodik, koji je lider SNSD-a, rekao je da je sastanak bio prilika za razgovore o važnim planovim i predstojećem zasjedanju Evropskog vijeće u decembru na kojem će raspravljati o mogućnosti da se BiH odobri otvaranje pregovora s Evropskom unijom.

On je istakao da u BiH postoji ozbiljan zastoj i to o pitanju Ustavnog suda BiH.

- Imamo ozbiljne zastoje u dinamici. Donijeli smo pet ili šest zakona i kada je došlo do Ustavnog suda BiH tu je nastao zastoj. Možemo da razgovaramo, a to je da Apelaciono vijeće ima sjedište u Banjaluci i uz to Zakon o sprečavanju pranja novca, to bi se moglo završiti. Varhelji je imao pozitivan pristup, apelujući da se ovo što prije završi - rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li je na sastanku razgovarano i o navodnim pritanjima disolucijom, Dodik je rekao da stranci prave BiH koja ne može opstati.

- Očigledno RS bez vidljivosti neće moći biti dio paketa saglasnosti za EU, ako bude eliminisana. Mi to pratimo. Imate neke parlamentarce koji su izlobirani, koji to komentarišu. Moje pitanje njima je kakvo je to vladavina prava, ako je visoki predstavnik nelegitimno tu. Nisu upoznati sa detaljima u BiH, ali diskutuju o tome. BiH se zasniva na Ustavu, a ne da se razgrađuje na Ustavu. Želim da BiH bude ustavna, ali ako to nije to, nije prihvatljivo. Mi smo rekli da smo za evropski put, optimista nisam, ali racionalan jesam, da treba taj put pratiti - rekao je Dodik.

A dok je predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih  poslova BiH Elmedin Konaković rekao da se razgovori nastavljaju i da su se i dotakli i tema oko kojih još nema konsenzusa.

- Najveća vrijednost ove naše priče je što bez obzira na okolnosti, tenzije, nerazumijevanje, nesporazume mi stalno sjedamo i pokušavamo naći dogovore, kompromise koji bi BiH značajno približili EU, a time značajno poboljšali uslove ljudima koji žive na prostoru BiH. Razgovarali smo oko čega se slažemo i ne slažemo. Mislim da bismo u povratku trebalo brzo da definišemo novi sastanak koalicije na nivou BiH, kako bismo teme koje smo danas otvorili eventualno konkretizovali, rekao je Konaković.

On je istakao da je izražena dobra volja za nastavak integracija u EU.

- Podsjetiću na bitnu činjenicu da BiH godišnje u EU izveze 75 odsto ukupnog izvoza. To sa regionom ukupno iznosi 93-94 procenta. Mislim da nemamo drugu opciju, iako neko ima simpatije prema drugim geografijama. Јedna je jedina putanja je integracija BiH ka Briselu, rekao je Konaković EU nam je dala najbolji izvještaj do sada, istakao je Konaković, dodajući da je "pred nama prilika koju ne smijemo propustiti".

Konaković je rekao da je Ustavni sud tema o kojoj i dalje nema dogovora.

- Pitanje Ustavnog suda oko kojeg se svi slažemo da strane sudije treba da odu jednog dana ili treba da odu sad. Način promjene ili formulacije Ustavnog suda - Bošnjaci koji imaju preko 50 odsto ako govorimo o etničkom sazivu, onda očekujemo da Bošnjaci imaju "pola" Ustavnog suda. Ako ne govorimo o etničkom, spremni smo govoriti o drugim formulama. Razgovaramo i o tome. Јoš imamo otvoreno pitanje sjedišta Apelacionog vijeća ili Suda koji bi o tome trebalo da odlučuje - rekao je Konaković.

(Aldin B.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.