27.12.2023. 18:12
1
Izetbegovićev odgovor na optužbe Murphyja: "Ne može žena ostati malo trudna, ili jeste ili nije. Nanosi tešku bruku sebi i velesili koju predstavlja u BiH"
Danas je u Sarajevu održana redovna sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije na kojoj je usvojeno šest zaključaka.

Predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović, na pressu nakon sjednice ukratko je prezentirao usvojene zaključke.

- Prvi se odnosi na ovo što radi Milorad Dodik i režim iz RS-a. SDA je pozvala međunarodnu zajednicu, PIC, OHR, bh. pravosuđe, patriotske stranke u Bosni i Hercegovini da se ne povlače pred bahatom balvan politkom koju uporno vodi Milorad Dodik. Ta balvan politika je prije rata stavljala balvane na cesti, a danas stavlja na NATO, EU put, odluke Ustavnog suda, OHR-a. Međunarodna zajednica i bh. pravosuđe su se dugo povlačili pred takvom politikom. Sa ovakvim politikama se može samo tvrdo odlučno – rekao je Izetbegović.

Najavio je i podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika i svih koji budu u tome učestvovali, ukoliko se iz budžeta RS-a izdvoje sredstava, te finansira i održi proslava neustavnog i od Ustavnog suda zabranjenog praznika 9. januara.

- Kada su u pitanju nevjerovatne izjave američkog ambasadora Michaela Murphyja, da je SDA blokirala Federaciju, da SDA kontrolira pravosuđe, da sam stavio vlastiti finansijski interes ispred interesa države, da sam upravljao OSA-om na užasan način, bez ijednog argumenta godinu i po dana. To neće moći, što kažu žena ostati malo trudna, ili jeste ili nije. Ako jeste neka iznese argumente za svoje tvrdnje. Ako je tako onda nemam šta tražiti ni u politici ni na slobodi. A nije tako, jer neće naći niti jednog argumenta za to niti jednog svjedoka – istakao je Izetbegović te nastavio:

- Napravio je grešku, nanosi tešku bruku sebi i velesili koju predstavlja u BiH. Greška je bila odnositi se ovako prema SDA, jer SDA je uvijek bila motor i takva se stranka na izborima odstrani.

Izetbegović je poručio da je sav napad i kampanja protiv SDA kako bi se odvukla pažnja od neuspjelog projekta ambasadora Murphyja i dijela međunarodne zajednice, a "on ih je nagovorio na taj projekat".

- I naravno, neuspjelog projekta "Trojke". Mislim da "Trojka" nije uspjela da završi u ovih godinu dana vlasti ni 10 posto od onoga što je obećala – naglasio je on.

Predsjednik SDA je potcrtao kako je potrebna temeljita reforma bh. pravosuđa, te da ova stranka stalno na tome insistira.

- Svjedoci smo stalnog smjenjivanja tužilaca s razlogom, afere “Potkivanje”, tužilaca koji uzimaju novac ili mobitele iz predmeta, puštanja ratnih zločinaca da pobjegnu iz BiH, a u isto vrijeme na sramotan način izvršeno je hapšenje predsjednika Suda BiH i bivšeg direkora OSA-e.Niko nije iznad zakona, ali isto tako niko nije kriv dok se to ne dokaže kroz jedan pravičan postupak – rekao je Izetbegović.

Govorio je i o prijedlogu SDA za izmjene Izbornog zakona, za koji je kazao da je kvalitetan, te podsjetio da on nije napravljen nakon poziva OHR-a već n abazi naloga Predsjedništva SDA od 1. decembra.

- Oni koji se kunu u evropski put, a ovo je jedan od bitnijih koraka na tom putu, da li će biti spremni da zajedno sa nama spriječe izborne manipulacije i krađe, vidjet ćemo. Prekosutra je dan istine – poručio je.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.