11.1.2024. 10:22
0
Najavljeni protesti: Mladi danas pred Vladom KS zbog malih subvencija za kupovinu stana
FOTO: PATRIA
Grupa mladih koji su ostvarili pravo na subvenciju za kupovinu prve nekretnine koja će biti isplaćena u najmanjem iznosu od 2017. godine (4.800 KM) danas će doržati proteste pred zgradom Vlade KS s početkom u 12 sati.

Iako je jučer održan sastanak grupe mladih sa premijerom KS Nihadom Ukom, od Vlade KS nisu učinjeni nikakvi napori kako bi došli do zajedničkog riješenja. Mladi poručuju da će nastaviti svoju pravnu, građansku i demokratsku borbu u skladu sa zakonima ove države, a ne „bunt“ kako ga naziva mlađahni premijer Nihad Uk, koji po svaku cijenu želi minimizirati našu borbu protiv obmanjivanja i laži koje su plasirane u posljednjih nekoliko mjeseci.

"Razlog našeg nezadovoljstva leži u već poznatim činjenicama, da je Vlada KS svjesno prošle godine obmanula mlade koji su generator razvoja društva, da će subvencija za kupovinu prve nekretnine biti možda i veća od dosadašnjih 10.000 KM. Na kraju, svi smo svjedoci toga da su nas doveli pred svršen čin objavom konačne liste 27.12.2023. godine bez mogućnosti iznalaženja dodatnih sredstava što je bila praksa prethodnih godina kroz rebalans budžeta.

Podsjećamo da je Vlada KS donijela Odluku o linearnoj raspodjeli 5,5 miliona KM na 1.142 aplikanta koji su uspješno prošli konkursnu proceduru. Prema toj raspodjeli, od planiranih 12.000 KM po kandidatu, Vlada KS će mladima podijeliti po 4.800 KM što je daleko najniži iznos od kako ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša dodjeljuje mladima kao subvenciju za kupovinu prve nekretnine.

Svjesni smo činjenice da je budžet KS najveći do sada, svjesni su i u Vladi KS da su cijene kvadrata stana danas daleko najviše. Ovo je daleko najniži iznos pojedinačno koji je jedna Vlada odobrila za mlade", navode.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.