13.1.2024. 17:29
1
Booking.com im izvor informacija: Inspektori kontrolišu apartmane na Bjelašnici, izrečene i kazne za izdavanje nacrno
Inspektori tržišno-turističke inspekcije Kantona Sarajevo počeli su sa kontrolom izdavanja apartmana i stanova koje se nude putem interneta i kontrolišu sve apartmane i stanove za koje dobiju dokaze da se nezakonito izdaju, piše Faktor.

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS (KUIP) do sada su izvršili 25 kontrola na lokalitetu Babin do Bjelašnica u Općini Trnovo. Kontrolisani su i pravna i fizička lica koji su putem službene stranice Booking.com oglašavaju pružanje usluga smještajnih apartmana.

Zbog neposjedovanja odobrenja za rad za pružanje usluge smještaja, prema fizičkim licima inspektori su do sada djelovali izdavanjem pet prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 750 maraka, a doneseno je i pet rješenja o zabrani rada. Za četiri subjekta nadzora inspektorima je predočeno odobrenje za rad, dok za ostali dio subjekata inspekcijski postupci još nisu okončani.
 
- Pozivamo pravna i fizička lica koja se bave uslugama smještaja da svoje poslovanje usklade sa postojećim zakonskim propisima, a također pozivamo i zvaničnu Booking.com stranicu da omogući oglašavanje samo onih koji posjeduju odobrenje za rad, a da izbjegnu promoviranje nezakonitog i nelegalnog rada. Naznačavamo da će tržišno-turistički inspektori u kontinuitetu nastaviti sa radom u ovoj oblasti, a što uključuje i eventualnu saradnju sa internetskom stranicom Booking.com - upozoravaju iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

U slučaju kršenja Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, predviđene su kazne od 1.500 do 15.000 maraka za pravno lice. Građani koji se nezakonito bave izdavanjem stanova i apartmana kaznit će se od 150 do 1.500 maraka.

- Inspektor je ovlašten da izvrši inspekcijski nadzor u stambenoj prostoriji, uz prethodno pribavljeno naredbu nadležnog suda, ako sazna da se određena stambena prostorija nezakonito izdaje – poručuju iz KUIP-a.

Kako bi se osiguralo efikasnije korištenje turističkih potencijala u KS, a uzevši u obzir da prihodi od turizma daju veliki doprinos razvoju privrede poseban akcenat tokom cijele 2023. godine bio je upravo na ovoj oblasti, ističu iz KUIP-a.

- Prema preliminarnim podacima godišnjeg izvještaja tržišno-turistički inspektori izvršili nadzore nad radom 418 objekata koji pružaju uslugu smještaja u Kantonu Sarajevo, s tim što se poseban akcenat stavio na prijavu boravka osoba koja koriste usluge noćenja, odnosno na obračun, naplatu i uplatu boravišne takse. U izvršenim inspekcijskim nadzorima tokom 2023. godine utvrđeno je da je obračunata i uplaćena boravišna taksa u iznosu od 649.488 maraka. U slučajevima gdje su inspektori utvrdili prekršaje, poduzete su zakonom predviđene mjere, odnosno izdato je 59 prekršajnih naloga, tri rješenja o otklanjanju nepravilnosti i tri rješenja o zabrani rada. Intenziviranim djelovanjem inspekcije na okolnosti plaćanja članarine Turističkoj zajednici, koju su dužni plaćati obavezni i dobrovoljni članovi, zavisno od pravnog statusa, uplaćena je članarina u iznosu od 57.569 maraka. Za utvrđene nepravilnosti izdato je 14 prekršajnih naloga - kazali su nam u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.