16.1.2024. 15:23
0
Nastavljen sudski postupak protiv zločinca Fikreta Abdića
Pred Kantonalnim sudom u Bihaću danas je nastavljen sudski proces protiv Fikreta Abdića, aktuelnog načelnika Općine Velika Kladuša, kojeg je Tužilaštvo USK pokrenulo 2021. godine, a Abdiću se na teret stavlja više krivičnih djela.

Abdićeva odbrana je danas predstavila koncept svoje odbrane, kojom prilikom je planirano da se na narednim ročištima saslušaju svjedoci odbrane te vještaci građevinske i finansijske struke.

Također, optužnica je ranije teretila i nekoliko Abdićevih najbližih saradnika zaposlenih u općinskoj administraciji Velike Kladuše, a svi oni su bili optuženi za izvršenje više krivičnih djela kao što su zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povreda ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Međutim, svi oni su u međuvremenu priznali krivicu te se nagodili s Tužilaštvom USK.

"Abdić je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja koja se ogledaju u nezakonitom provođenju postupaka javnih nabavki i favorizovanju jednog ponuđača, tačnije biroa SENNSA iz Velike Kladuše. Zatim, u nezakonitim unapređenjima državnih službenika, pribavljanju imovinske koristi Sulejmanu Siliću kao tadašnjem rukovodiocu općinskih službi, pa do najtežeg oblika zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, koji se sastoji u tome da je koristeći svoj službeni položaj i politički uticaj nezakonito i protivustavno donosio budžet Opštine Velika Kladuša za 2019. i 2020. godinu, a sve s ciljem da se za Udruženje za zaštitu nezaposlenih dioničara Agrokomerca i za Opštu kladušku zadrugu nezakonito izvlači tj. dodjeljuje novac iz budžeta, a u ovim udruženjima je upravo optuženi Fikret Abdić činio upravljačku strukturu i imao odlučujući uticaj", navodi se u optužnici.

Kada su u pitanju ostali optuženi, nekima se na teret stavlja da su formalno rukovodili biroom SENSSA u Velikoj Kladuši, koji je imao monopol u izradi dokumentacije za pribavljanje urbanističkih i građevinskih dozvola u opštini Velika Kladuša, a njime je de facto upravljao Silić.

Naredno ročište pred Kantonalnim sudom u Bihaću zakazano je za 15. februar ove godine.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.