16.1.2024. 15:51
1
Doktorici iz Tuzle godina dana zatvora zbog nesavjesnog liječenja maloljetne Maide Džafić
Općinski sud Tuzla osudio je danas Melihu Zahirović Suljić, specijalistu infektologa u Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla na godinu dana zatvora zbog nesavjesnog liječenja maloljetne Maide Džafiću usljed čega je maloljetna preminula. Osuđena je dužna isplatiti roditeljima preminule po 20.000 maraka, prenose Vijesti.ba.

Ona je osuđena za teška krivična djela protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje, prenose Vijesti.

Presuda se odnosi na događaje koji se vezuju za nesavjesno liječenje koje je uzrokovalo smrt petnaestogodišnje maloljetnice Maide Džafić iz Gračanice u augustu 2020. godine u UKC-u Tuzla.

Zahirović-Suljić se optužnicom tereti da je u priodu od 10. jula do 8. augusta 2020. godine kao specijalista infektolog u Klinici za zarazne bolesti bila svjesna da je maloljetna pacijentica sa nejasnim febrilnim stanjem i da se kao takva treba hospitalizovati isključivo u ovoj Klinici. Ona nije izvršila prijem pacijentice radi pravilne i blagovremene dijagnostike i liječenja te je došlo do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja maloljetnice i njene smrti.

Istragu u ovom predmetu je proveo tim tužilaca i istražitelja MUP-a TK, te su, između ostalih prikupljenih dokaza, urađena i relevantna medicinska vještačenja.

Djevojčica Maida Džafić na UKC-u Tuzla preminula 8. augusta, a njeni roditelji su nakon njene smrti odmah ustvrdili da je došlo do greške ljekara.

Naveli su da je tačnu dijagnozu leptospiroze, na Infektivnoj klinici UKC-a Tuzla, dobila tri dana nakon smrti, a prije toga je mjesec ležala na tri klinike bez da joj je dijagnostikovana bolest

(Sead M.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.