27.1.2024. 14:25
2
Izetbegović o presudi Novaliću: Nije radio ništa što nisu radili premijeri svih zemalja u vrijeme pandemije
Prvi čovjek SDA, Bakir Izetbegović, prokomentarisao je konačnu presudu Suda BiH u slučaju afere Respiratori.

Naime, bivši premijer FBiH, Fadil Novalić, osuđen je na četiri godine zatvora. Fikret Hodžić, vlasnik firme "Srebrenica malina" na pet godina, a suspendovani direktor FUCZ-a, Fahrudin Solak, na šest godina.

"Iz izvedenih dokaza osnovano se može zaključiti da optuženi Novalić nije radio ništa što bi prevazilazilo ovlaštenja premijera u vrijeme pandemije i proglašenog vanrednog stanje. Nije radio ništa što nisu radili premijeri svih zemalja u vrijeme epidemije. U vanrednim sitacijama kada su ugrozeni životi ljudi ili kada društvenim dobrima i privredi prijeti katastrofa, sva ovlaštenje i sva odgovornost je na izvršnoj vlasti", smatra Izetbegović.

Kako dodaje, snalaženje u potpunom zatvaranju i haosu je bilo pitanje svih pitanja.

"Države i državnici su tragali za respiratorima dovijajući se na sve moguće načine. Išli su predstavnici država u Kinu sa torbama gotovog novca. Neke države su nabavku respiratora proglasile državnom tajnom. Kupovale su se kompletne zalihe respiratora jer se nije znalo šta će sutra biti i koliko će ih trebati. Niko nije znao kako će se pandemija razvijati kakve bi mogle biti razmjere katastrofe. Mnoge države su kupile na hiljade respiratora koji stoje neraspakovani. Da li se zbog toga danas u svijetu protiv nekog premijera vodi krivični postupak?", kaže Izetbegović.

(Sead M.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.