6.2.2024. 21:49
2
Zovko: Svi napori da se Stari most prisvoji kao simbol samo jednog naroda bit će prijavljeni UNESCO-u
Zastupnica u Evropskom parlamentu i bivša ambasadorica Bosne i Hercegovine Željana Zovko komentarisala je slučaj s plakatom sveučilišta u Mostaru, koji je preklih dana izazvao burne rasprave na društvenim mrežama.

Zovko je, između ostalog, rekla da je čitava priča s plakatom za ljetnu školu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru "velika haranga i nemoralni napadi na skupinu studenata ovog sveučilišta". Dodala je da se na plakatu "prikazuje Stari most", no nije navela da u reakcijama na plakat to nikome nije bilo sporno.

"Stari most je simbol tri naroda, tri vjere, tri kulture i simbol pomirenja. Svi napori da se Stari most prisvoji kao samo simbol jednog naroda, jedne vjere i jednog perioda u bh. povijesti bit će strogo osuđen i bit će prijavljen UNESCO-u. Univerzalna vrijednost Starog mosta je u njegovoj multietničnosti, multikulturalnosti i slojevitosti njegove povijesti", kazala je Zovko.

Podsjećamo, promotivni plakat Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru za prvu ljetnu školu o metodologiji političkih nauka, koju zajedno organiziraju sa IPSA-om (International Political Science Association) u julu, postao je predmet brojnih reakcija.

Na plakatu, koji je objavljen na zvaničnoj stranici fakulteta i na Facebook stranici, primijećena je svojevrsna intervencija autora, koja je munare džamija iza Starog mosta pretvorila u nešto što nikako ne liči na munare. Također, izostale su i kupole koje su karakteristične za džamije.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru reagovao je saopćenjem u kojem su kazali kako je riječ o benignom prikazu koji je generisala umjetna inteligencija.

U konačnici, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru odustao je od organizacije ljetne škole.

(Ajdin B.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.