22.2.2024. 15:40
0
Ko će upravljati parkinzima u Starom Gradu: Osniva se novo javno komunalno preduzeće
Načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić dostavio je Općinskom vijeću akte kojima se osniva Javno komunalno preduzeće koje će upravljati parkinzima u Starom Gradu, na zemlji kojom raspolaže Općina Stari Grad.

- Dostavio sam Općinskom vijeću akte kojima se osniva Javno komunalno preduzeće koje će upravljati parkinzima u Starom Gradu, na zemlji kojom raspolaže Općina Stari Grad.
Ovo je jedno od ključnih obećanja iz kampanje - da zaustavimo bogaćenje privatnika na zemljištu koje pripada svim ljudima Općine Stari Grad Sarajevo.

Neće biti izuzetaka kada su u pitanju parkinzi koji su ekonomski eksploatisani i na kojima je zarađivan novac.

Svjestan sam tereta i problema sa kojima ću se susresti, ali dobio sam priliku od Boga i ljudi da popravim stvari i neću od toga odustati, bez obzira koliko jak lobi će biti protiv mene.
Iako je sva pažnja usmjerena na nekoliko parkinga, velika šteta za budžet i građane je nastala i kroz pojedinačna rezervisana parking mjesta. Na više od stotinu pojedinačnih parking mjesta, Općina je na godišnjem nivou gubila stotine hiljada KM.

Rezervisana pojedinačna parking mjesta  su iznosila 1-2 KM dnevno odnosno 30 KM, 40 KM, 50 KM mjesečno, u zavisnosti od zone. Primjera radi, pojedinačno rezervisano mjesto u KJKP RAD iznosi 450KM. Na ovaj način, budžet Općine je oštećen za milionski iznos u proteklih nekoliko godina.

Veliki parkinzi bi platili zakup u iznosu od par desetina hiljada KM, a zarađivali su par stotina hiljada KM godišnje.

Svemu ovome ćemo stati u kraj, bez obzira na cijenu koju ću ja, možda, platiti.

Posebnim setom odluka, u naredna 3 mjeseca će biti uređena oblast javnih površina, parkirališta, reklama - istakao je Čengić.



(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.