8.4.2024. 11:40
2
Da li će Kalaba i Bjelica-Prutina poslušati Košarca: Ostaje li CIK bez dva člana?
FOTO: screenshot
Vlada RS-a je nedavno usvojila zaključak kojim se od članova Centralne izborne komisije BIH, koji su iz RS-a, traži da podnesu ostavke.

Ovaj zahtjev je upućen nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona, kojim se uvode skeneri i videonadzor u izborni proces, mijenja način imenovanja predsjednika biračkih odbora, uslovi za imenovanje članova CIK-a uvodi zabrana kandidovanja ratnih zločinaca...

Ovaj zahtjev ponovio je danas i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

- Očekujem da će svi članovi organa za provođenje izbora iz Srpske postupiti po zaključku Vlade i podnijeti ostavke, potvrđujući patriotski odnos prema Srpskoj i slijedeći politiku njenih institucija, objavio je Košarac.

To je bio povod da kontaktiramo članove CIK-a iz RS-a Vanju Bjelica-Prutina i Jovana Kalabu.

- Nežu podnijeti ostavku. Nemam nikakvog komentara u vezi sa tim zahtjevom, jer izjave političara ne komentarišem. bio je kratak i rezolutan u svojoj izjavi Jovan Kalaba.

Njegova kolegica iz CIK-a, Vanja Bjelica-Prutina je imala i obrazloženje svoje odluke da neće podnijeti ostavku.

- Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, do danas nije zaprimila zaključak Vlade Republike Srpske, kojim poziva sve članove organa za sprovođenje izbora iz Republike Srpske, da podnesu ostavke na dužnost, a o čijem sadržaju smo informisani putem medija. Navedeni zaključak se od različitih nosilaca izvršnih funkcija u medijima različito interpretira, na način da neki ukazuju da se isti odnosi i na članove Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, dok drugi ističu da je isti upućen isključivo članovima gradske i opštinske izborne administracije. Zbog navedenog,  u vezi sa upitom za moje postupanje, ukazujem da su prava i obaveze člana Centralne izborne komisije BiH, propisani Izbornim zakonom BIH, te da kao takva ne mogu biti predmet ograničavanja ili ukidanja, pa ni zahtjevanja ostavke od vlade bilo kojeg eniteta. S tim u vezi, takav zahtjev, u pravnom smislu, smatram nezakonitim, a u političkom smislu, isti smatram svojevrsnim pristiskom na nezavisan i nepristrasan rad člana Centralne izborne komisije BiH. Uvažavajući princip vladavine prava, te obavezu nepristrasnog i apolitičnog djelovanja, kategorično odbacujem svaki pokušaj uplitanja u moj rad, kao i svaku vrstu političkog pritiska, izjavila je za Oslobođenje Bjelica-Prutina.

(Erna H.)

CIK BIH
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.