17.4.2024. 11:51
1
RS donosi svoj izborni zakon, objavljeno šta predviđa: Samo izbori za Predsjedništvo i državni Parlament uz propise CIK-a
FOTO: N1
Novina u Prijedlogu izbornog zakona Republike Srpske u odnosu na važeći jeste uređivanje izbora delegata u Dom naroda BiH iz RS i zaštita izbornog prava kojom je predviđeno da će ovu zaštitu, osim organa za sprovođenje izbora, vrši Vrhovni sud RS.

Prijedlogom izbornog zakona Republike Srpske koji bi trebalo da sutra na posebnoj sjednici razmatra Narodna skupština predviđeno je da će izbore za organe vlasti u  RS sprovoditi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni republički organi.

U obrazloženju je navedeno da se stupanjem na snagu ovog zakona neće primjenjivati odredbe Izbornog zakona BiH koje uređuju izbor poslanika Narodne skupštine, delegata Vijeća naroda RS, predsjednika i potpredsjednika RS, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS, odbornika skupštine grada i skupštine opštine, gradonačelnika gradova, načelnika opština u RS.

Neće se primjenjivati ni imenovanje organa za sprovođenje izbora za zakonodavne, predstavničke i izvršne organe vlasti u RS, učestvovanje pripadnika nacionalnih manjina u izborima za lokalni nivo, zaštita izbornog prava u RS, pravila ponašanja u izbornoj kampanji i finansiranje izborne kampanje u RS, kao i druge odredbe tog zakona koje se odnose na izbore za zakonodavni, predstavničke i izvršne organe vlasti u RS.

“Razlozi za donošenje ovog zakona su potreba unapređenja izbornog procesa, te jačanja povjerenja građana na tom planu, kao i stvaranje pretpostavki za uvođenje elektronske identifikacije birača i brojanja glasova”, navedeno je u obrazloženju ovog akta.

Predloženi zakon, koji će biti razmatran na posebnoj sjednici Narodne skupštine, zasniva se na principima jačanja integriteta izbornog procesa, povećanja transparentnosti, te obezbjeđenja održavanja fer i poštenih izbora.

“Ovaj zakon predstavlja napredak u izbornom procesu koji se između ostalog odnosi na uvođenje novih pojmova i definicija, sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u svrhu izborne kampanje i uvođenja novčanih kazni radi odvraćanja od kršenja odredbi ovog zakona”, ističe se u obrazloženju.

Trinaesta posebna sjednica Narodne skupštine biće održana sutra u Banjaluci sa početkom u 10.00 časova, javlja N1. 

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.