17.4.2024. 17:40
2
Kajganić najavio optužnicu protiv advokatice uhapšene kad i Debevec i Mehmedagić
FOTO: Dnevni Avaz
Glavni državni tužilac Milanko Kajganić je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) najavio podizanje optužnice protiv advokatice koja je uhapšena u vezi sa istragom suspendovanog predsjednika Državnog suda Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, prenosi BIRN.

Kajganić je podizanje optužnice najavio tokom iznošenja izvještaja o radu Tužilaštva BiH o procesuiranju korupcije i organizovanog kriminala, pred članovima VSTV-a.

- U predmetima visoke korupcije, evo naglašavam predmet "Debevec i Mehmedagić", koji je realizovan krajem 2023, istraga je u toku. Znate da je u tom predmetu, između ostalih, lišena slobode i jedna advokatica. Optužnica protiv osumnjičene će biti podnesena sutra jer je odvojen taj predmet od ove dvojice osumnjičenih. Istraga protiv ovih osumnjičenih se nastavlja -  kazao je.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije htio zvanično potvrditi za Detektor da li je riječ o advokatici Vasviji Vidović, o čijem je hapšenju i puštanju iz pritvora Detektor ranije pisao.

Kajganić je ranije kazao da je Vidović pokušala iz zgrade Državne agencije za istrage i zaštitu iznijeti telefon osumnjičenog Debevca.

Debevec i Mehmedagić uhapšeni su 19. decembra prošle godine zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i krivotvorili službene isprave. Istraga u odnosu na Debevca kasnije je proširena na primanje dara za trgovinu uticajem te lažno predstavljanje i kršenje zakona o ravnopravnosti spolova.

Mjere zabrane su im određene sredinom marta, prenosi BIRN.

(Erna H.) 

MILANKO
2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.