26.4.2024. 13:25
0
Ostaje li BiH bez milijardu eura: Krišto kaže da se čeka RS
FOTO: n1
Tačno u 12 sati danas je istekao rok za BiH da podnese svoj prijedlog liste reformi Evropskoj komisiji kako bi ušla u program Plana rasta za zapadni Balkan.

Program je vrijedan šest milijardi eura, od čega su dvije milijarde u formi grantova, a ove je sedmice i formalno stupio na snagu

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto izjavila je kako će Vijeće ministara najkasnije do ponedjeljka Evropskoj komisiji uputiti plan reformi, dokument koji je preduvjet za povlačenje sredstava iz Instrumenta za reforme i rast zapadnog Balkana.

- Mi smo danas do 12 sati imali rok i ja sam se time bavila jutros i kasno sinoć. Mi ćemo se izjasniti najkasnije u ponedjeljak ili možda danas kasno. Sve ono što je usaglašeno poslat ćemo Evropskoj komisiji kroz konsolidirani izvještaj - izjavila je Krišto u Mostaru.

Dodala je kako se još čekaju odgovori institucija Republike Srpske.

- Ja sam poslala pismo svim članicama i članovima ad hoc povjerenstva za implementaciju novog EU plana rasta za zemlje zapadnog Balkana i upozorila ih. Ustavna struktura BiH je takva da svatko ima pravo, kada su u pitanju njegove nadležnosti, da se izjasni i dostavi određene primjedbe - kazala je Krišto.

Poručila je kako se nada da će svi akteri ovoga procesa biti odgovorni i svjesni kako sredstva iz EU plana rasta za zemlje zapadnog Balkana izravno utječu na život i ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Lista bi trebalo da uključuje reforme iz osam ključnih oblasti koje je BiH dobila prilikom dodjeljivanja kandidatskog statusa, a dio posla je obavljen kroz usvajanje nekoliko reformskih zakona u državnim. Međutim, zbog blokada, podjela, svađa i nemogućnosti postizanja dogovora u BiH, po svemu sudeći BiH neće uspjeti ispoštovati rokove koje je postavila Evropska komisija.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.