9.5.2024. 21:59
0
Burno u Crnoj Gori zbog rezolucije u Srebrenici. “Kako ćete to obrazložiti mentorima u Srbiji?”
FOTO: Screenshot
U crnogorskom parlamentu je održan premijerski sat u okviru koga je premijer Milojko Spajić odgovarao na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.

Premijer Milojko Spajić je najavio da će Vlada podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, što je izazvalo burnu raspravu.

Predsjednik parlamenta i lider prosrpske NOVE Andrija Mandić ponovio je da se njegova koalicija (ZBCG) protivi Rezoluciji, ali kaže da, iako Vlada odluči drugačije, neće napustiti parlamentarnu većinu, prenosi Amntena M.

Maja Vukićević iz DNP-a je odluku Vlade da podrži Rezoluciju nazvala antisrpskom, dok je Ivan Vuković iz DPS-a rekao da je fašista svako ko nameće kolektivnu krivicu bilo kom narodu, ali i svako kome su Ratko Mladić i Radovan Karadžić heroji.

Danijel Živković iz DPS-a je pitao Spajića o spoljno-političkoj orijentaciji Vlade, odnosno da li će koalicija ZBCG pokrenuti pitanje izglasavanja nepovjerenja Spajićevoj Vladi, najmanje iz dva razloga.

''Jedna je članstvo Kosova u Vijeću Evrope, a druga je rezolucija o Srebrenici pred UN-om. Da li vi imate većinu da nastavite spoljnopolitički kurs naslijeđen od DPS-a'', rekao je Živković.

Spajić je reagirao riječima:

''Tačno je da DPS od 2006 vodi proevropsku i zapadnu politiku. Zato kapa dolje. Prije toga DPS je vodio prorusku politiku, to meni govore NATO partneri.

Ja nemamo zazor da kažem da je 2006 godine to bio dobar potez, a od tada vidimo da Rusi podržavaju Srbe", rekao je Spajić.

Problem je kaže regionalna politika.

''I tu vi mislite na BiH i Kosovo, ali su potrebni i dobri odnosi sa Srbijom.

'Naravno ne mijenjamo našu politiku i ona je jasna i prema Srebrenici i Kosovu, ali ne želimo prst u oko da stavljamo nikome'', rekao je Spajić.

Mandić kaže da je ZBCG protiv tog dokumenta (rezolucije), ali…

''Jer su vas koalicioni partneri upozorili da ćete glasanjem za, vi zabiti nož u leđa Srbiji'', rekao je Živković i pitao Mandića "'ne znam samo kako ćete to obrazložiti mentorima u Srbiji''.

''Mi nesmo ničija marioneta'', na to je odgovorio Mandić.

Kaže da će Vlada sutra donijeti odluku o rezoluciji.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.