10.5.2024. 12:14
0
Sudske takse građani od sada mogu kupiti u zgradi Općinskog suda u Sarajevu i glavnoj pošti
Građani Kantona Sarajevo, ali i Federacije BiH od sada sudske takse mogu kupovati u zgradi Općinskog suda u Sarajevu i u glavnoj BH Pošti u ulici Obala Kulina bana.

Time se strankama olakšava i ubrzava korištenje sudskih usluga.

Problem je riješen zajedničkim naporom predsjednika Općinskog suda u Sarajevu Damira Batotića, ministra finansija KS Afana Kalamujića i v.d. generalnog direktora JP BH Pošta Adisa Šehića.

Na konferenciji za medije Kalamujić je izrazio zadovoljstvo otvaranjem dva prodajna mjesta za sudske takse, čime je dugogodišnji problem riješen.

- To je jedan od pozitivnih primjera da državna uprava ne mora i ne treba da bude troma i da je uvijek na usluzi građanima – kazao je Kalamujić.

Inicijator te pozitivne priče je Batotić koji je podsjetio da je Općinski sud u Sarajevu najveći prvostepeni sud i jedan je od najvećih sudova ne samo u BiH nego i regionu. Ima više od 500 zaposlenih i oko 100 sudija funkcionira na pet različitih lokacija, što svakako utiče na obavljanja poslova.

Jedan od problema sa kojim se susreo je bio i problem naplate, odnosno, prodaje sudske takse. Iako Sud nije imao ništa sa prodajom sudske takse, Batotić je ipak pokrenuo inicijativu kako građani ne bi više morali obilaziti trafike po Sarajevu kako bi kupili sudsku taksu.

Uz puno razumijevanje ministra Kalamujića i direktora Šehića, problem je riješen, te danas, kako je Batotić kazao, otvoreno je prodajno mjesto u zgradi Općinskog suda u Sarajevu i glavnoj BH Pošti.

- Građani danas imaju mogućnost da na kvalitetniji način ostvare svoja prava u okviru onoga što im pruža Općinski sud u Sarajevu – kazao je Batotić.

Bitan segment u ovom procesu je JP BH Pošta koja je uvijek na usluzi građanima, te je, kako je Šehić kazao, prepoznala i ovaj problem i dio je rješenja.

Na godišnjem nivou proda se oko 320.000 sudskih taksi, što je oko tri miliona KM budžetskih prihoda.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.