9.6.2024. 11:49
0
Muhasilović na Krugu 99: Vrijeme je za svebosanski sabor na kojem će se utvrditi jasna nacionalna strategija BiH
Redovna sesija Kruga 99 na temu “Odgovor na „Svesrpski sabor“?!” održana je danas, a uvodničar je bio prof.dr. Jahja Muhasilović sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS).

Muhasilović je mišljenja da je srpska politika odlučila da ostane crna rupa na Balkanu i glavni generator zla i nacionalizma na Balkanu.

“Član 8. Deklaracije koja je objavljena, navodi da je potrebno zaustaviti politike asimilacije Srba na ovim prostorima. Beograd kada ne stoji demografski dobro, ili ekonomski ili politički, posežu za ovakvim saborima i nije slučajno da se akcentirali pitanje ekonomije. Srpska politika je destruktivna, naročito prema BiH", kaže Muhasilović.

Ističe da je ovaj sabor pitanje koje treba da tretira Vijeće za implementaciju mira i kroz svoj izvršni organ OHR koji je zadužen za provođenje civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Srbija je ovim činom, i činjenicom da RS veže svoj entitetski dan za dan državnosti Srbije su dali dovoljno materijala međunarodnoj zajednici da tretira ovo pitanje. Krajnje je vrijeme da se Dodik zaustavi, da se uhapsi. Ne treba odgađati to, ne treba čekati povoljniji politički trenutak. On je davno nastupio. Davno je Dodik prekršio crvene linije i trebao je biti pravno gonjen", kaže prof. Muhasilović.

Instanca koja bi trebala da reaguje i da tretira ovo pitanje je Ustavni sud BiH.

„US BiH sada ima priliku da dokaže svima onima koji govore da će biti izručen Srbiji i Hrvatskoj da to nije tako i da se Dodik zaustavi u separatističkim namjerama. U suprotnom bojim se da ćemo se probuditi u jednoj realnosti u kojoj će BiH postojati samo na papiru, a glavni politički, pravni, ekonomski, kulturni, medijski faktori će biti isključivo kontrolirani iz Zagreba i Beograda.

Ja se nadam da ima dovoljno patriotskih snaga u BiH da ne dozvole da se tako nešto desi. Animirao bih našu intelektualnu, akademsku, medijsku elitu da se dozovemo i počnemo raditi na zaustavljanju retrogradnih politika koje se prelamaju preko BiH.

Krajnje je vrijeme da mi odgovorimo sa jednim svebosanskim saborom i da se izađe sa konkretnim koracima i jasnom nacionalnom strategijom i politikom. Mi imamo pravo na nacionalnu politiku jer smo međunarodno priznata država. Sve nacionalne države imaju nacionalni program. BiH nema nacionalni program i zato je otvoren prostor svim retrogradnim politikama da iz dana u dan slabe BiH", zaključio je Muhasilović.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović istakao je da su zajedno sa četiri političke stranke i nevladinim organizacijama spremni su da se organizuje miting za suverenu BiH na kojem bi se iskazala volja za očuvanje i odbranu BiH.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.