9.6.2024. 14:10
0
Građani Sarajeva i dalje plaćaju proviziju na račune za vodu
Kantonalni zastupnik SDP BiH Davor Čičić uputio je inicijativu preduzeću KJKP Vodovod i kanalizacija da osiguraju blagajne gdje će građani moći plaćati račune bez provizije ili da se postigne dogovor sa BH Poštom kako bi se računi plaćati na šalterima bez provizije.

Odgovor koji je dobio od direktora KJKP Vodovod i kanalizacija Rusmira Salića, kadar Naroda i pravde, u najmanju ruku je zabrinjavajući.

Salić u opširnom odgovoru na jednostavnu inicijativu Čičića navodi sve probleme s kojim se VIK suočava, te navodi zašto nisu u mogućnosti osigurati plaćanje računa za utrošenu vodu potrošačima bez provizije.

Ugovor za plaćanje računa bez provizije u BH Pošti bio je važeći do kraja aprila, a zatim su počeli naplaćivati i proviziju od 1,5 KM.

Salić dalje pojašnjava kako je trošak provizije išao na teret VIK-a i da je on za godinu dana iznosio 930.000 KM.

Također u odgovoru Čičiću, iako ga ništa nije pitao, Salić pojašnjava da voda mora poskupjeti te da se Vlada KS od marta 2023. godine nije odredila o Prijedlogu cijene usluga vodosnabdijevanja. Salić također navodi da je cijena vode ostala ista od 2013. godine, dok su svi drugi troškovi rasli zbog čega su se povećali i troškovi Vodovoda i kanalizacije.

U kolikoj dubiozi je VIK jasno je iz posljednje rečenice odgovora direktora Salića u kojoj ističe da preduzeće ima problem tekuće likvidnosti te da nije u mogućnosti izmirivati redovno svoje obaveze prema uposlenicima i dobavljačima.

Na odluku da potrošači ponovo plaćaju proviziju, ranije je reagirao i resorni ministar Bojan Bošnjak (Naša stranka) koji je kazao da je menadžment VIK-a bez Nadzornog odbora donio takvu odluku. No, odluka je još uvijek na snazi, a građani plaćaju proviziju ukoliko račune plaćaju na šalterima BH Pošte, dok je nešto manja provizija ukoliko račune plaćaju elektronski putem banaka.

Plaćanje računa VIK-a nije moguće ni u centrima za komunalne usluge.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.