12.6.2024. 22:33
0
Miro Lazović: Odgovor na sve opasnosti koje Svesrpski sabor nosi morat će dati bh. patriote ali i međunarodna zajednica
Ni nekoliko dana nakon održavanja tzv. "svesrpskog sabora" u Beogradu ne stišavaju se reakcije.

Dok se s jedne strane učesnici sabora trude riječima iskazati kako su za mir i stabilnost, s druge strane političari, analitičari ukazuju na opasne poruke koje su s njega poslane.

Među njima je i Miro Lazović, sociolog, političar te bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine.

"Sabor na kojem nije bilo liberalnih i demokratskih Srba iz drugih država ne može se nazivati Svesrpskim saborom. Bio je to vašarski skup istomišljenika koji je prvenstveno imao za cilj da potvrdi i ojača autokratsku ulogu Aleksandra Vučića kao neprikosnovenog lidera 'srpskog sveta'". Zaključci Sabora su bježanje od istine i ponavljanje revizionističkih mantri u kojima su Srbi žrtve, a svi drugi krivci. Usvojena Deklaracija na nabolji način potvrđuje obrazac Dobrice Ćosića da je 'laž bit srpske politike'", prokomentirao je Lazović za "Slobodnu Bosnu.

Kada je odnos prema BiH u pitanju o kojem se očitovalo u Beogradu, Lazović navodi da se vidi da ga je pisao Milorad Dodik, predsjednik manjeg bh. entiteta RS.

"Odbija se usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici, negira se visoki predstavnik u BiH, zadržava se entitetsko glasanje , ističe se povratak izvornom Dejtonskom mirovnom sporazumu, što je notorna glupost. Sve inegrativne tridesotogodišnje procese Vučić i Dodik bi kao gumicom pobrisali", naveo je Lazović za "SB".

Lazović komentira i da koliko se god trudili da u javnim izavama istaknu privrženost Dejtonu, poruke Deklaracije isijavaju iimperijalnu, hegemonistićku ideju teritorijalizacije Srba iz BiH, Crne Gore i Kosova. U toj ideji imaju snažnu podršku Rusije koja preko Vučića i Dodika vodi, za sada, političke ratove sa SAD-om i Zapadom", smatra Lazović.

Za "Slobodnu Bosnu" prokomentirao je i najave iz entiteta RS da se neće mijenjati dan proslave neustavnog dana RS-a koji se obilježava 9. januara, kako je Dodik najavljivao, nego da će se uvesti proslava "dana državnosti Srbije" na Sretenje, 15. februara, što je najavio predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković.

"15. februar kao zajednički dan državnosti Srbije i RS-a otkriva njihovu duhovnu potrebu za prisajedinjenjem Dodikovog entiteta Srbiji. Odgovor na sve opasnosti koje Svesrpski sabor nosi morat će dati, na organizovan naćin, bh. patriote, ali i meɗunarodna zajednica, Brisel, Velika Britanija i Amerika prije svih", naveo je Lazović za "SB".

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.