27.6.2024. 17:25
0
Napokon sjednica Vijeća ministara BiH: Dogovorena saradnja na polju sporta i omladinske politike sa Srbijom
Napokon je, uprkos brojnim opstrukcijama od onih koji ne žele dobro ovoj zemlji, održana sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Sjednica je održana u jeku nikad veće političke krize u BiH, vjerovatno najveće krize nakon okončanja agresije na BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o primjeni i efektima Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. 12. 2023. godine.

Vijeće ministara BiH donijelo je ukupno 12 odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba od stupanja na snagu Zakona o carinskoj tarifi. Robe na koje se odnose ove odluke uključuju materijale i sirovine (repromaterijal) koje koriste domaći proizvođači u vlastitoj proizvodnji, a koji se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvaliteti potrebnoj za proizvodnju gotovih proizvoda.

Na ovaj način omogućava se povoljnije i konkurentnije poslovanje gospodarskih subjekata u BiH koje se ogleda u rastu prihoda i ulaganja te zaposlenosti, uz rast proizvodnje i izvoza.

Najveći broj gospodarskih subjekata, korisnika ove odluke zabilježen je u drvoprerađivačkoj, elektroindustriji, grafičkoj, kemijskoj, metaloprerađivačkoj, prehrambenoj industrije, kao i u tekstilnoj i industriji kože i obuće te namještaja.

Primjena ove odluke rezultirala je značajnim rastom ulaganja koje je u prošloj godini iznosilo 210.660.468,35 KM u odnosu na 105.557.000 KM, koliko je zabilježeno u 2022. godini, dok je izvoz iz ovih tvrtki, usprkos globalnoj krizi, porastao za više od 33 milijuna KM.

Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o dozvolama za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sustava.

Na sjednici je donesena i Odluka o dopuni Odluke o načinu raspodjele sredstava od dozvola za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sustava.

Donošenje ovih odluka omogućit će da ova namjenska sredstva budu usmjerena i u područje informacijskog društva, uz ranije definirani promet i komunikacije, čime BiH ispunjava obveze u domenu razvoja širokopojasnog pristupa internetu kao jednog od ključnih ciljeva Agende za digitalnu Evropu i time povećava kvalitetu i dostupnost komunikacijskih usluga u BiH.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o imenovanju predstavnika Bosne i Hercegovine u Zajedničkom odboru za praćenje izvršavanja Memoranduma o suradnji u području sporta i omladinske politike između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Danas imenovani predstavnici Ministarstva civilnih poslova i entitetskih ministarstava kulture i sporta, odnosno obitelji, omladine i sporta te Odjela za gospodarski razvoj, sport i kulturu Brčko distrikta BiH zajedno s predstavnicima Srbije pratit će izvršenje ovog memorandum kojim dvije države jačaju suradnju u području sporta i mladih.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.