2.7.2024. 11:53
1
Škrijelj odlazi, hoće li Univerzitet u Sarajevu dobiti rektora ili rektoricu?
FOTO: Faktor
Izborna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu na kojoj će se birati novi rektor bit će održana sutra u 10 sati.

Ove godine istječe drugi mandat rektoru Rifatu Škrijelju. Prvi je počeo 1. oktobra 2016. godine, kada je Škrijelj na mjestu rektora zamijenio prof. dr. Muharema Avdispahića.

Novi mandat Škrijelja, prema trenutnom Statutu, nije moguć.

Dva su moguća Škrijeljeva nasljednika. Kandidati za izbor na funkciju rektora su Almira Hadžović-Džuvo, bivša dekanesa, a trenutno redovna profesorica Medicinskog fakulteta u Sarajevu i Tarik Zaimović, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. 

Oni će sutra javno prezentirati ponuđeni program na izbornoj sjednici Senata Univerziteta.

- Postupak izbora rektora pokreće Senat svojom odlukom i to najranije četiri, a najkasnije tri mjeseca prije isteka mandata rektora na dužnosti.

Na istoj sjednici Senat imenuje komisiju iz reda članova Senata za provođenje procedure izbora rektora koja broji pet članova. Zainteresirani kandidati za rektora ne mogu biti birani za člana komisije – navodi se u Statutu UNSA, član 73.

Rektor se bira tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja članova Senata, na mandatni period od četiri godine sa mogućnosti još jednog uzastopnog izbora, piše Faktor. 

(Erna H.) 

UNSAREKTOR
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.