4.7.2024. 10:28
1
U Sarajevu najezda pacova, žohara, stjenica, a deratizaciji ni traga
FOTO: ilustracija
Bjesnilo, hemoragijsku groznicu s bubrežnim sindromom, poznatiju kao mišija groznica, zatim salmonelozu, trihinelozu, brucelozu i druge bolesti prenose glodari. A glodari k’o glodari, brzo se razmnožavaju, što dovodi do toga da od samo jednog štakorskog para u nekoliko mjeseci nastane najezda. Tu su i stjenice, žohari, ali i sve češća pojava zmija. To su samo neke od “blagodati” kojima su izloženi građani Sarajeva. A to je tako jer već drugu godinu u glavnom gradu nema deratizacije, piše Oslobođenje.

A nema je zbog tendera koji nikako da se raspiše. Doduše, raspisan je prošle godine, ali je poništen, a u ovoj godini još nema ni govora o tome da bi mogao biti raspisan. Nisu problem pare, već uskostranački interesi, kako se moglo čuti na nedavnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, gdje su zastupnici iz opozicije tvrdili da se tender namješta firmi Zdrava sredina, koja je bliska stranci Narod i pravda, što su, naravno, negirali vladajući u KS-u. Kako god, građane ne zanima ko će, nego kad će i zašto već nije urađena deratizacija. Ministar zdravstva KS-a Enis Hasanović kaže da je vlast uradila sve kako bi se provela deratizacija.

- Mi smo izmijenili Odluku o obaveznoj preventivnoj sistematskoj deratizaciji na području Kantona Sarajevo i time smo omogućili realizaciju tendera za kompanije koje to rade, kratko je komentarisao Hasanović.

Zašto nije raspisan tender, ministar nije odgovorio. Uglavnom, da bi se barem malo ublažila najezda svih mogućih prenosnika zaraze, urađena je dezinsekcija u općinama Centar i Stari Grad, jer su se građani svakodnevno žalili na veliki broj stjenica i žohara. Rubni dijelovi ovih općina također su imali problem sa zmijama, ali njima se niko od nadležnih nije bavio, već je to prepušteno građanima.

Ne zna se do kada će građani šetajući ulicama nailaziti na pacove i(li) zmije, ali zabrinjavajuće je što nisu zaštićeni vrtići, dječija igrališta i škole, koje su sada srećom prazne zbog raspusta.

No, kako to obično biva, nevolja uvijek ne ide sama, pa su osim glodara i ostalih gmizavaca, stigli i komarci, ali ne oni na koje smo navikli, već tigrasti koji prenose denga groznicu. Mirza Palo, stručni saradnik u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) - Ured u Bosni i Hercegovini, kaže da je denga groznica virusno oboljenje koje nastupa u vidu groznice, sa simptomima koji uključuju temperaturu, mučninu, povraćanje, bol u mišićima i kostima.

- Ova bolest nije tipična za Evropu i javlja se često u zemljama Južne Amerike, subsaharske Afrike i jugoistočne Azije, ali zbog klimatskih promjena i pomjeranja perioda toplih dana imamo i pomjeranje različitih vrsta komaraca koji prenose denga virus na ljude, tako da sada imamo problem širom našeg kontinenta, pojašnjava on.

Govoreći o simptomima i prenošenju denga groznice, ističe kako isključivo komarci prenose ovu bolest.

- 80 posto slučajeva denga groznice prođe bez simptoma, oni koji imaju simptome oni su kao kod tipične gripe. Kreće nekoliko dana nakon inkubacije, a oboljenje prenose isključivo komarci - tigrasti i neki drugi, čovjek ne može da prenese na čovjeka. Osobe zaražene u područjima gdje je tigrasti komarac domaći mogu donijeti, ali ne mogu prenijeti bolest na drugu osobu, rekao je Nalo.

(Erna H.) 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.