17.7.2024. 14:51
0
Na suđenju Dodiku i Lukiću svjedočila "Bošnjakinja" Srebrenka Golić: "Predsjednik RS-a vratio svim narodima dostojanstvo"
U nastavku suđenja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika RS" Milošu Lukiću, danas je svjedočila Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda RS.

Golić je objasnila postupak prolaska zakona kroz zakonsku proceduru, a kao bivša direktorica Službenog glasnika rekla je da niko u toj instituciji ne smije zaustaviti objavu Zakona ako je on prošao svu proceduru. "Kao Bošnjakinja", kaže da je, "Dodik vratio dostojanstvo svim narodima RS-a".

No, prije samog ispitivanja jedine svjedokinje za danas, Goran Bubić je tražio da svjedokinja ne bude ispitana bez da se kao dokaz vrati Aneks 10 što je Sud ranije odbacio. Tako je bilo i ovaj put. Podnesak odbrane Dodika dostavljen dva sata prije ročišta nije uvažen te su pravni savjetnici zbog ekonomičnosti ipak odlučili da gospođa Golić bude ispitana, ali da danas neće iznositi materijalne dokaze kako je planirano.

Golić je podsjetila da su sporni zakoni usvojeni na NSRS trebali biti razmatrani na Vijeću naroda jer su to tražili bošnjački delegati, 22.6 i 27.6, nakon što su usvojeni. Tek 4.7 kada je trebala biti održana sjednica Vijeća naroda RS Golić kaže da su odustali od ispitivanja povrede vitalnog i nacionalnog interesa s obzirom da je 1.7. Schmidt (visoki predstavnik u BiH, op.a.) donio zakon koji obavezuje na poštivanje njegovih odluka i odluka Ustavnog suda BiH. Golić se pita zašto nisu odmah 1.7. odustali te zaključuje, po pitanju Milorada Dodika kao prvooptuženog, da je tih pet delegata bilo u konsultacijama s nekim po čijoj direktivi je odustalo od povrede vitalnog i nacionalnog interesa.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.