6.8.2024. 17:37
0
"Završit će k'o Hadžibajrić" - Berilo u Općini gradio bazu lojalnih ljudi: Novcem građana im povećavao plaće, isplaćivao jednokratne pomoći. Nisu vođene evidencije o prisustvu na poslu
Na području Sarajeva i Bjelašnice, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su izveli akciji "Incitat".

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, općinska službenica Nađa Milišić, Nermin Demirović bivši direktor Sarajevo šuma, Adis Mulaosmanović vlasnik firme Lok-pil d.o.o. i Edina Džigal se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i to zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

"Četiri lica u sklopu ove operativne akcije su pod kontrolom policijskih službenika SIPA dok se za jednim licem još uvijek traga", saopćeno je iz SIPA-e.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo je saopćeno da se radi o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca. Berilo i ostali se terete da su prodavali, odnosno kupovali državnu imovinu koja je pod privremenom zabranom raspolaganja na Bjelašnici.

Prema posljednjim informacijama iz Tužilaštva KS, osumnjičeni Nađa Milišić, Adis Mulaosmanović i Edina Džigal predati su u nadležnost Tužilaštva KS, te će biti zadržani 24 sata i u tom zakonskom roku postupajući tužilac odlučit će o daljim mjerama prema osumnjičenima.

Osumnjičen Nermin Demirović je trenutno van države, na godišnjem odmoru, te iz toga razloga nije uhapšen.

Iako se prema pisanju medija tvrdilo da se osumnjičeni Berilo branio šutnjom, njegov advokat Senad Pizović kaže da njegov branjenik nije mogao govoriti iz zdravstvenih razloga.

"Tokom dana zbog visokog pritiska nije mogao ni pretrage obaviti. Dakle, nije odbijao dati odgovore već nije bio u mogućnosti", kazao je Pizović za N1.

Berilo se već nekoliko dana nalazi na KCUS-u zbog zdravstvenih problema.

Od Saveza komunista do SDA

Inače, Ibro Berilo bi trebao biti kandidat na predstojećim Lokalnim izborima u našoj zemlji za načelnika Općine Trnovo. Riječ je o jednom od najdugovječnijih načelnika u državi, te je na tu poziciju biran čak pet puta, a jednom je bio i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

Kada je riječ o političkim dresovima, nije birao mnogo. Karijeru je započeo u Savezu komunista Bosne i Hercegovine, 1991. godine postaje član SDA. 2004. godine oblači dres Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), a napušta je 2011. godine. 2012. godine postaje član SDP-a, a od 2016. pa do dana današnjeg, bio je član SDA. 

Šta je pretresom pronađeno?

U Trnovu je, osim objekata Berila, pretresena i kuća u kojoj stanuje njegova pomoćnica Nađa Milišić. Tom prilikom je u garaži pronađen dio urbanističkih planova za područje Bjelašnice. Ova dokumentacija je, također, izuzeta. 

Jedan od objekata koji je na Bjelašnici bio predmet pretresa jeste i Aroma, vlasništvo Adisa Mulaosmanovića. 

Prema nezvaničnim saznanjima Žurnala, apartman broj 25 u Aromi, nalazi se u skrivenom vlasništvu Berila. Isti izvor navodi da je Berilo pogodovao u gradnji Arome, te je od vlasnika u znak zahvalnosti dobio apartman koji nije prijavio kao svoju imovinu.

Prema podacima iz posljednjeg revizorskog izvještaja o radu Općine Trnovo za 2022. godinu objavljenog lani, vidljivo je da je zbog korupcije osumnjičeni načelnik ove općine Ibro Berilo, praktično, novcem gradio lojalnu bazu uposlenika ove lokalne zajednice.

Šta piše u revizorskom izvještaju?

Federalni revizori su utvrdili da je Berilo, kršeći Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, kao i Zakon o izvršavanju budžeta FBIH, u 2022. povećao osnovicu za obračun plaća kao i sami koeficijent.

Kako se dalje navodi u izvještaju, osnovica za obračun plaće na federalnom nivou u toj godini iznosila je 330 KM, no Općina Trnovo na čelu s Berilom je nakon sporazuma sa općinskim sindikatom u toj godini ovu osnovicu povećala na 350 KM. Na isti način povećan je i bod za obračun plaće sa 1, na 1,05, piše Fokus.

"Članom 59. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH definisano je da načelnici i gradonačelnici u dogovoru sa sindikatom utvrđuju osnovicu za obračun plaća, s tim da se ne može utvrditi veća osnovica od osnovice utvrđene na federalnom nivou. Osnovica za obračun plaća utvrđena je iznosu većem od one utvrđene Zakonom o izvršavanju budžeta u FBiH za 2022. godinu, što nije u skladu sa odredbama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti u FBiH i Odluke koju je donijelo Vijeće", ustanovili su revizori.

Slijedom toga, kako je istaknuto, najviša plaća (ona od Berila) u Općini Trnovo isplaćena je u neto iznosu od 3.602 KM bez minulog rada, najniža u iznosu od 680 KM, dok je prosječna plaća iznosila 1.502 KM.

Dodatno, Berilo je isplaćivao i jednokratne pomoći u iznosu od po 980 KM po zaposleniku. Paralelno, revizori se nisu uvjerili da su se za sve zaposlenike vodile evidencije o prisustvu na poslu u skladu sa Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja evidencija o radnicima i drugim licima angažovanim na radu.

Isto tako, ocjenjivanje rada državnih službenika i namještenika za 2022. godinu nije izvršeno što je bila obaveza u skladu sa Zakonom o državnoj službi u FBiH i Pravilnikom o radnim odnosima kojim je utvrđeno da rad državnih službenika i namještenika podliježe ocjenjivanju svake godine.

"Završit će k'o Hadžibajrić"

Jedan od osumnjičenih, Adis Mulaosmanović, rekao je početkom maja da će Berilo "završiti k'o Hadžibajrić".

Inače, od maja do kraja jula, SIPA je prisluškivala telefone Adisa Mulaosmanovića i članova njegove porodice. Pod posebnim istražnim radnjama bio je i Berilo. 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.