23.8.2024. 16:19
0
Iz IDDEEA-e pojasnili šta za građane BiH znače nova pravila ulaska u Schengen
Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) saopćila je ranije danas da će Evropska unija, od 10. novembra ove godine, početi sa radom na novom sistemu ulaska i izlaska u zemlje šengenskog prostora.

Glavne izmjene uključuju uvođenje sistema "Entry/Exit System (EES)" i "European Travel Information and Authorisation System (ETIAS)". Ove izmjene odnose se i na Bosnu i Hercegovinu, te će se, kako je u saopćenju navedeno, od putnika na granici zahtijevati da dostave biometrijske podatke - otiske prstiju i fotografiju lica.

Ostalo je nejasno kako će praktično izgledati prelazak granice, pri ulasku u Schengen, te da li će se biometrijski podaci povlačiti iz već postojećih ličnih dokumenata, te smo objašnjenje tražili od IDDEEA-e.

- Nova pravila koja propisuje EU vezano za Entry/Exit System (EES) navode da će se prilikom prvog prelaska granice za državljane zemalja koje nisu članice Evropske unije, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, uzimati biometrijski podaci poput otiska prstiju i fotografija lica na samom graničnom prelazu a koji se unose u EES. Međutim, to onda eliminiše potrebu unošenja pečata u putne isprave, pojasnili su iz IDDEEA-e.

Naglasili su i da će svi građani BiH, koji posjeduju važeću putnu BiH, bez ikakvih problema moći prelaziti granicu i kada nova pravila stupe na snagu. Također, naglašavaju i da će oni građani BiH koji posjeduju putne isprave posljednje generacije s kompletnom biometrijom, moći koristiti nove tehnologije koje se najavljuju.

Evropska unija planira uspostaviti EES sistem do 10. novembra ove godine, dok će ETIAS sistem postati operativan polovinom 2025. godine.

- Razlika je u tome da će putnici morati podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja u ETIAS-u znatno prije početka putovanja u Evropu i ovaj sistem ne prikuplja biometrijske podatke, dok se registracija u EES-u odvija na vanjskoj granici zemalja koje će uvesti ovaj sistem a uzima biometrijske podatke prilikom prvog prelaska granice, naglašavaju iz IDDEEA-e.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.