24.8.2024. 13:32
0
Teške optužbe DF-a: Mandić ucjenjuje i iskorištava djecu predizbornoj kampanji!
Kantonalni odbor Demokratske fronte Sarajevo osuđuje gnusnu praksu načelnika Centra Srđana Mandića da koristi djecu u svrhu svoje predizborne kampanje.

"Naime, u proteklih mjesec dana, na Facebook stranici načelnika i Općine Centar objavljeno je više promotivnih snimaka u kojima su djeca iskorištena za predizborne poruke općinskog načelnika.

Primjera radi, potpuno je nedopustivo da općinske službe snimaju, a zatim objavljuju snimak načelnikovog sastanka sa djecom i njihovim roditeljima, na temu finansijske podrške. Pitajući ih, pred kamerama, imaju li dovoljno finansija za svoje projekte i „da li bi bilo dobro, ako bi načelnik pomogao“, Mandić s pozicije moći dovodi djecu i roditelje u poziciju ovisnosti i neprijatnu situaciju", kaže se u saopćenju.

Dodaje se: "čak i ako u nekim slučajevima ima saglasnost, problematične su okolnosti u kojima je izražena, jer očigledno da se djeca i roditelji nalaze pod pritiskom, s obzirom da se otvara pitanje hoće li dobiti podršku po koju su došli ako odbiju da budu snimljeni. U konačnici, objavljivanjem ovakvih snimaka stvara se opća atmosfera u kojoj se podrška iz javne kase uslovljava učešćem u promotivnim aktivnostima, što je klasična ucjena"

"Podsjećamo da je, po Izbornom zakonu BiH (član 7.3, stav 8), svim potvrđenim kandidatima zabranjeno zloupotrijebiti dijete u političke svrhe, u bilo kojem kontekstu, a to Srđan Mandić, kao potvrđeni kandidat na izborima koji su za mjesec i po dana, upravo čini, zbog čega snosi punu odgovornost.

Postoji jasan razlog zbog kojeg su djeca isključena iz političkog procesa, te Općina i načelnik moraju odmah prestati da vrše pritisak na djecu i roditelje. Podršku moraju imati svi koji je zaslužuju, na osnovu svog talenta i rada, bez da uopće budu dovedeni u poziciju da budu pitani hoće li biti na promotivnim objavama načelnika ili ne, i bez da razmišljaju hoće li im zbog toga biti uskraćena podrška", navode iz Demokratske fronte.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.