5.9.2024. 14:12
0
Brammertz: Značajan broj osumnjičenih za zločine u BiH trenutno borave u Hrvatskoj
Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Serge Brammertz boravio je u Zagrebu, gdje je odvojeno razgovarao sa ministrom pravde Damirom Habijanom i državnim tužiocem Ivanom Turudićem o statusu predmeta ratnih zločina, odnosno procesuiranju ratnih zločina u Hrvatskoj, saopšteno je danas iz MRMKS.

Brammertz je juče boravio u Srbiji, a najavljeno je da će posjetiti i Crnu Goru i BiH.

Sa Habijanom je, navodi se, Brammertz razgovarao o statusu predmeta ratnih zločina u Hrvatskoj i pravosudnoj saradnji u predmetima ratnih zločina, kao i o unapređenju saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina, posebno između BiH i Hrvatske.

Kako je saopšteno, Habijan je potvrdio da je Hrvatska opredjeljena za postizanje pravde za sve žrtve ratnih zločina, uključujući i odgovarajući odgovor na zaostale nerješene zahteve za pomoć iz Bosne i Hercegovine.

Brammertz je, dodaju, istakao značajan broj osoba osumnjičenih za zločine u BiH koji trenutno borave u Hrvatskoj.

"Tužilac i ministar složili su se da bi trebalo dati prioritet premještanju ovakvih istraga iz BiH u Hrvatsku na dalje procesuiranje, te da će tada biti potrebno izdvojiti neophodne tužilačke resurse. S tim u vezi, tužilac Bramerc je ponovio dugogodišnju zabrinutost svoje kancelarije u vezi sa suđenjima u odsustvu. Razgovarano je i o izazovima i mogućnostima u saradnji sa drugim zemljama u regionu, posebno sa Srbijom i Crnom Gorom", saopšteno je.

Sa Turudićem je Brammertz razgovarao o procesuiranju predmeta ratnih zločina u Hrvatskoj, a informisan je i o napretku u predmetima tzv. "Kategorije II" koji su prebačeni iz MKSJ-a i da se konkretni rezultati mogu očekivati u bliskoj budućnosti.

Turudić je, navodi se, potvrdio da je njegova kancelarija opredJeljena da procesuira sve počinioce bez obzira na nacionalnost i da će na odgovarajući način procesuirati sve predmete prenesene iz BiH.

Brammertz i Turudić složili su se da je hitno potrebno više pravde za ratne zločine i da žrtve s pravom očekuju da će počinioci biti kažnjeni za svoje zločine. Takođe su se složili da je poboljšana regionalna saradnja od suštinskog značaja za postizanje ovih ciljeva.

Brammertz je ponovo potvrdio spremnost njegovog Ureda da pomogne hrvatskim tužiocima, uključujući pružanje dokaza i ekspertize o konkretnim slučajevima i omogućavanje rješenja za izazove u regionalnoj saradnji.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.