13.9.2024. 16:03
1
Uk: Kolektivni ugovori za radnike u zdravstvu su na snazi do aprila 2025. godine
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, a povodom nastavka protesta zdravstvenih radnika, poručio je da je Vlada KS u potpunosti svjesna izazova s kojima se zdravstveni radnici suočavaju. Naglasio je da nijedan problem nije riješen na ulici, već za pregovaračkim stolom.
- U protekle dvije godine osigurali smo tri povećanja plaća, uz nove kolektivne ugovore, što su najveća povećanja u našem zdravstvenom sektoru, ikada. Napominjem, kolektivni ugovori iz oktobra 2023. godine su još na snazi, do aprila 2025. godine.

Tim ugovorima, sindikati zdravstvenih radnika se obavezuju da za vrijeme važenja ovog Ugovora Sindikat neće pozivati na štrajk radi pitanja koja su ovim ugovorom uređena i ukoliko se prava i obaveze primjenjuju u cijelosti - poručio je premijer Uk.

Kako je objasnio, trenutni koeficijent od 3,25 KM je maksimum koji Vlada može ponuditi do novog kolektivnog ugovora u aprilu 2025. godine.

- Pozivam sindikate na razumijevanje trenutne situacije i prihvatanje ponude koju smo iznijeli, kako bismo nastavili pružati kvalitetne zdravstvene usluge građanima i zajedno radili na dugoročnim rješenjima - zaključio je Uk.
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.