18.9.2024. 20:38
0
Centar Sarajevo najrazvijenija, Dobretići na dnu: Otkrivena lista najrazvijenijih općina u FBiH
Najrazvijenije i najnerazvijenije općine u Federaciji BiH prema indeksu razvijenosti.

Općina Centar Sarajevo zauzima prvo mjesto kao najrazvijenija općina u Federaciji BiH, dok se na suprotnom kraju ljestvice nalazi općina Dobretići kao izrazito nerazvijena. Ovaj poredak proizašao je iz dokumenta koji je izradio Federalni zavod za programiranje razvoja, a koji prikazuje razvijenost svih općina i gradova u FBiH.

Posebno zanimljivo, izvan Kantona Sarajevo najrazvijenijom općinom proglašena je Doboj-Jug, koja je nadmašila i veće gradove poput Mostara, Tuzle, Tešnja, Širokog Brijega i drugih.

Kako se mjeri indeks razvijenosti?

Indeks razvijenosti temelji se na nekoliko ključnih indikatora, među kojima su: prihodi od poreza na dohodak po stanovniku, stepen zaposlenosti, kretanje i struktura stanovništva te obrazovna razina radne snage. Na osnovu tih podataka kreira se sveobuhvatan indeks koji pomaže u rangiranju općina prema nivou razvijenosti.

Sarajevo kao centar razvoja

Rezultati jasno pokazuju da se visoko razvijene općine koncentriraju u blizini glavnog grada Sarajeva. Grupa općina s najvišim indeksom razvijenosti uključuje Centar Sarajevo, Novo Sarajevo, Trnovo, Ilidžu, Stari Grad, Novi Grad i Vogošću.

Rangiranje općina u FBiH

Druga grupa, po stepenu razvijenosti, obuhvata većinom gradove koji su administrativni centri svojih kantona. Ovdje se nalaze Gradovi Mostar, Tuzla, Široki Brijeg, Goražde, Bihać, te općine poput Doboj-Juga, Čitluka, Tešnja, Hadžića i Ilijaša.

Treću grupu čine općine sa srednjim indeksom razvijenosti, među kojima su Zenica, Vitez, Visoko, Grude, Banovići, Gračanica, Neum, Kreševo i druge. S druge strane, u četvrtu grupu spadaju JLS koje se smatraju nerazvijenim, a tu su gradovi kao što su Jajce, Zavidovići, Kalesija, Stolac i drugi.

Peta grupa obuhvata izrazito nerazvijene općine, među kojima se izdvajaju Ravno, Drvar, Ključ, Bužim, Bosansko Grahovo i, na začelju liste, Dobretići.

Cilj istraživanja i značaj rezultata

Svrha ovog dokumenta, pod nazivom "Socioekonomski pokazatelji po općinama u Federaciji Bosne i Hercegovine 2023.", je analizirati društveno-ekonomske pokazatelje razvoja i omogućiti poređenje općina po nivou razvijenosti. Indeks razvijenosti, kao kompozitni pokazatelj, koristi se za mjerenje neujednačenosti regionalnog razvoja i služi kao osnova za praćenje napretka općina kroz vrijeme.

Kako bi se dodatno unaprijedila analiza, provedena je i Anketa JLS 2024, pri čemu su podaci prikupljani kroz online upitnike i telefonske konsultacije u maju 2024. godine. Od 79 općina i gradova u FBiH, 66 ih je dostavilo odgovore u predviđenom roku, čime su rezultati dobili dodatnu težinu i vjerodostojnost.

Ova analiza pruža značajan uvid u socioekonomske prilike u različitim dijelovima Federacije BiH i ukazuje na potencijalne smjerove za unaprjeđenje uvjeta života i poslovnog okruženja u lokalnim zajednicama.


0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.